Růst cen brambor na západoevropských trzích

Vývoj cen brambor za období 2001 až 2005 v Nizozemsku, Francii, Belgii, Německu a Velké Británii.

V období, kdy trh s bramborami v Evropě obvykle vázne, v Nizozemsku, Francii, Belgii a Německu se ceny brambor rychle zvyšují. V přiložené tabulce jsou uvedeny údaje o cenách v pěti západoevropských zemích za rok 2005 ve srovnání s předchozími roky. V těchto pěti vybraných státech bylo v roce 2005 sklizeno 76 % z celkové sklizně konzumních a sadbových brambor v EU-15. V tabulce nejsou uvedeny ceny škrobových brambor, které mají ve srovnání s trhem ostatních brambor poměrně malý význam. Průměry hlavních cenových kotací v pěti zemích EU do 6. týdne 2006 byly o 15 % vyšší než průměr za pětileté období 2001/02 až 2005/06 a předpokládá se, že dále porostou. Jedině ve Velké Británii průměrná cena po vyexpedování z farmy byla v této sezoně po přepočtu na euro nižší než v pětiletém průměru. Podle znalců není překvapivé, že ve Francii a Německu až donedávna trh brambor stagnoval, protože sklizeň konzumních a sadbových brambor v roce 2005 byla nad úrovní zmíněného pětiletého průměru. Ve Velké Británii však byla loňská sklizeň o 8 % nižší než za průměr pěti let, ale ceny vyjádřené v eurech byly rovněž slabší. Ceny na nizozemském fyzickém trhu ovlivnily růst dubnových kontraktů na termínovém trhu v Amsterodamu. Tržní experti očekávají, že by mohlo dojít ke zvýšení exportu brambor z Nizozemska a Belgie do zemí východní a střední Evropy vzhledem k tamnímu mimořádně chladnému počasí, kdy sklady brambor jsou ohroženy silnými mrazy. Mezi 15 členskými státy EU zaznamenala velký úspěch v odvětví brambor Francie. Pomalu zvyšovala svůj podíl na produkci, zatímco průměrná cena za francouzské brambory se postupně zvedala nad průměrnou úroveň EU. Největší předností Francie je pravděpodobně to, že má hojnost dobré a čisté orné půdy. Postupně se také zvyšovaly francouzské exporty brambor. Nizozemské a belgické odvětví brambor vyniká zpracováním produkce, ale ve dvou minulých letech stagnovalo kvůli nepříznivé zdravotní a dietetické publicitě, kdy byly kritizovány zejména smažené bramborové lupínky (chipsy). V této sezoně však došlo v obou zemích ke zvýšení poptávky ve vztahu k nabídce, kdy produkce už není tak velká vzhledem k odčerpání zásob a poklesu produkce ve zpracovatelských podnicích.

Průměrné roční ceny brambor v pěti členských státech EU (EUR/t):

Průměrná cena EUR/t

2005 (předb.)

2004

2003

2002

2001

Nizozemsko

111,6

38,5

150,0

54,0

110,1

Francie

139,5

92,0

199,8

98,4

161,0

Belgie

95,0

27,4

139,2

35,7

90,7

Německo

87,2

41,8

116,5

64,6

102,2

Velká Británie

137,1

125,2

201,0

96,0

140,5

EU-5 průměr

115,2

64,1

153,9

69,9

123,6

% z pětiletého průměru

     

Nizozemsko

+20,2

- 58,2

+ 62,8

- 41,4

+ 19,5

Francie

+1,0

- 33,3

+ 44,9

- 28,7

+ 16,7

Belgie

+22,4

- 64,4

+ 80,7

- 53,7

+ 17,7

Německo

+5,7

- 49,1

+ 41,7

- 21,4

+ 24,3

Velká Británie

2,0

- 10,4

+ 43,9

- 31,3

+ 0,6

EU-5 průměr

+9,4

- 38,8

+ 46,9

- 33,3

+ 17,9

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info