Sklizeň cukrovky ve dne i v noci

K tradičním českým exportním produktům vždy patřil cukr - naše bílé zlato. Tím je stále, i když se Evropská unie snaží jeho výrobu omezovat. Sklizeň cukrové řepy běží na plné obrátky už více než čtrnáct dnů. Řepaři jsou zatím spokojeni zejména s vyšší cukernatostí. V ZAS Mžany mají cukrovku na 260 hektarech ploch. Sklízet tady začali 19. září a bulvy doma mají už ze 103 hektarů polí. Hlavní agronom Jan Vratislav je spokojen jen částečně a doufá, že výnosy budou vyšší.

"Zatím dosahují 55 tun z hektaru při 16procentní cukernatosti. Ta je však leckde i vyšší. Například při první dodávce do cukrovaru Dobrovice na Mladoboleslavsku jsme zaznamenali cukernatost 20,44 procenta, v druhé dodávce ze 33 hektarů byla cukernatost 19,40 procenta, ale tu jsme vezli už do rekonstruovaného cukrovaru v Českém Meziříčí."

Hlavní agronom říká, že mají velmi dobrou cukernatost řepy, dokonce tak vysokou, jakou nikdy neměli.

"I na ni zřejmě mělo vliv letošní přiznivé počasí. Předpokládám, že z dalších honů polí budou výnosy vyšší. Teď jsme totiž sklízeli na lehčích půdách. Na těch dalších předpokládám výnosy až 60 tun z hektaru." Vratislav dodal, že déšť sklizni pomůže, neboť řepa se bude lépe ze země dostávat, ale má obavy, aby nepoznamenal vývoj cukernatosti. Dodal, že šestiřádkový kombajn Holmer vyorává cukrovku nepřetržitě 24 hodin denně.

"To abychom stihli sklidit do prvních mrazíků."

Dvanáctiletý dědek

S německým vyorávačem jsme zastihli v akci mžanskou osádku Libora Valentu a Davida Festu.

"Tento týden jezdíme do 19 hodin my, a pak nás střídá posádka ze Všestar, která vyorává do rána. Kombajn je spolehlivý, i když má občas drobné poruchy. Už ho máme dvanáct let, a tak mu neřekneme jinak než dědek," řekl David Festa a dodal, že denně sklízejí řepu až z 12 hektarů.

Problém příplatků

V ZEM Nový Bydžov sklízejí čtrnáct dní. Cukrovou řepu zde mají na 400 hektarech ploch. Výnosy jsou asi 56 tun z hektaru, cukernatost 21 procent. Jak uvedl ředitel Miroslav Bárta, problémem je, že Svaz pěstitelů cukrové řepy se nedohodl s cukrovary, ale snad platí dosavadní smlouvy a dohody. Zpracovatelé totiž požadují, aby jim řepaři přispívali až padesáti procenty na dopravu řepy do cukrovarů, což se pěstitelům zdá být nelogické. Kvóty výroby cukru pro tuzemsko a vývoz pěstitele zatím netrápí, ale dotknou se jich příští rok, kdy se podle záměrů Evropské unie má u nás výroba cukru podstatně snížit.

"Je to nepochopitelné. My, kteří jsme vždy byli velmocí ve výrobě cukru, bychom ho pak museli dovážet," povzdechl si Bárta.

V Agrodružstvu Lhota pod Libčany mají cukrovku na 280 hektarech a začali ji sklízet před 14 dny. Podle ředitele Pavla Veselého výnosy na lehčích půdách budou asi kvůli suchu nižší, ale zato bude vyšší cukernatost.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info