Slámové a ledové víno bylo raritou. Teď ho pije kdekdo

V jihomoravských vinohradech jsou k vidění už jen hrozny vinné révy určené k výrobě takzvaného ledového vína. Na vylisování si do února počkají i další z vybraných bobulí, které už vinaři sklidili.

Na půdách, ve stodolách i dalších prostorách visí nebo leží na slámě hrozny, z nichž se až koncem příštího roku stane slámové víno.

A ačkoliv takové víno může být až padesátkrát dražší než klasická vína, zájem o ledové a slámové víno mezi zákazníky stále roste. »Když jsme před čtyřmi roky jako jedna ze dvou vinařských firem v tuzemsku začínali s ledovým vínem, tak to byla trochu rarita pro pár odborníků. Zájem ale rok od roku roste, lidé se ve vínech čím dál víc vyznají a orientují. Speciality typu ledového nebo slámového vína jsou pro to čím dál žádanější,« vysvětluje majitel Vinařství Kovacs z Novosedel na Mikulovsku Miroslav Kovacs.

»Milovníky vína stále více zajímá všechno, co se týká specialit. Takové informace někde přímo hltají,« tvrdí vinař Roman Hanák. Například Vinné sklepy Lechovice ročně uloží na slámě asi jednu tunu hroznů, z nichž vylisují sto až tři sta litrů šťávy. Hotové víno pak nabízí firma koncem příštího roku.

Výroba speciálních vín je přitom pořádnou alchymií. Například příprava slámového vína začíná již ve vinici, kde vinaři musí pečlivě vybírat jen zdravé a nepoškozené hrozny. Ty totiž musí vydržet ležet na slámě nebo rohožích, nebo třeba i viset ve větraném prostoru nejméně tři měsíce. Tam se z nich pomaličku odpařuje voda, čímž se zvyšuje koncentrace cukru. Oproti suchým přírodním vínům se dvěma až čtyřmi gramy zbytkového cukru ho může mít slámové víno až dvě stě gramů. Výrobce získá při lisování z bobulí mnohem méně šťávy než při běžné výrobě vína.

Slámové víno se pak prodává ve dvoudecových až třídecových lahvičkách. Jedna přitom vyjde na dvě stě až tisíc korun. Má vysoký obsah zbytkového cukru, a proto se pije jen doušek vína, nejlépe po jídle místo zákusku.

Ledové víno se zase vyrábí z hroznů sklizených při teplotě nejméně šest stupňů pod nulou. I letos jsme nechali na vinicích hrozny na ledové víno, teď už jenom čekáme na to, až přijdou mrazy,« uvedl Pavel Vajčner ze Znovínu Znojmo. Firma ročně vyrobí kolem dvou tisíc lahví ledového vína. Jeho výroba je oproti slámovému vínu rizikovější. Kromě nebezpečí, že nepřijdou mrazy, tak hrozí také zloději, kteří víno z vinohradů ukradnou.

Sladké ledové víno odborníci doporučují jako aperitiv nebo k dezertům a jeho cena za dvoudecilitrovou lahvičku dosahuje více než čtyř set korun. Tuzemské ledové víno se většinou vyváží do anglicky mluvících zemí. Vzhledem ke klimatickým podmínkám je výroba tohoto nápoje doménou zejména Německa, Rakouska, Slovinska a Kanady. V Česku se přitom výroba tohoto vína rok od roku zvyšuje.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info