Slivovice podraží, i když se ještě pálí loňské švestky

Domácí slivovice podraží. Důvodem je letošní slabší úroda švestek a slív. Počátkem roku prodávali jihomoravští drobní pěstitelé litr za 200 až 250 korun, nyní musí zájemci o tuto tradiční pálenku počítat s tím, že zaplatí zhruba o padesátikorunu víc. A zlepšení není na obzoru. Švestek a slív se podle odhadů Ovocnářské unie urodí o 20 procent méně než loni. Je to sice podstatně víc než v letech 1998 a 2000, ale jde o méně kvalitní odrůdy.

Pravých švestek, tedy ideálního ovoce pro výrobu slivovice, bude málo. A to především na jižní Moravě, kde je největší výměra sadů v republice.

Získat určité množství slivovice navíc se dá doslazením kvasného základu. Je to však na úkor kvality a v rozporu s předpisy.

"V žádném případě není možné přidávat cukr do základu. Obsah cukru je možné získat jen ze surovin, to znamená v tomto případě z ovoce," uvedla Daniela Kolejková, mluvčí České zemědělské a potravinářské inspekce.

Inspektoři kontrolují nápoje v obchodní síti, ne však produkty v pálenicích. Pěstitelé kvas doslazují a pak slivovici s úspěchem prodávají přímo zájemcům, tedy mimo prodejny.

Letošní horší úrodu nezlepší ani to, že o prázdninách část zahrádkářů vozí do pálenic kvas ze švestek z loňské úrody. Přitom optimální doba pro pálení je podle odborníků od prosince do února. "Lidé na přelomu roku neměli peníze na pálení - a hlavně na zaplacení daně," sdělil Jan Cimbálník, který provozuje na jižní Moravě pálenice. Podle jeho zkušeností to za určitých podmínek nemusí být na úkor kvasu a tedy i konečného produktu.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info