Slovensko ustoupilo v masné válce

Tepelně zpracované výrobky z hovězího masa mohou čeští podnikatelé opět vyvážet na Slovensko již ode dneška, produkty z vepřového a drůbeže pak od 22. dubna.

Uvolnění napětí v tzv. "masné válce" mezi státy bývalé federace potvrdil po včerejším jednání veterinárních špiček obou stran šéf české Státní veterinární správy Josef Holejšovský. "Vyjednali jsme rozumnou změnu," konstatoval.

Náměstek slovenské Státní potravinářské a veterinární správy Dušan Hlinka jeho slova potvrdil. Upozornil ovšem, že Bratislava se ještě nevzdala požadavku na zákaz dovozu jatečných zvířat - prasat a drůbeže - krmených masokostní moučkou.

Zástupci tuzemských podnikatelů zatím nejsou schopni říci, nakolik je může omezení kvůli moučce postihnout. "Budu nyní jednat s našimi slovenskými partnery. Nemyslím si, na rozdíl od nich, že by naše praxe zkrmování moučky byla v rozporu s poměry v Evropské unii," řekl předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský.

Předseda slovenské Zemědělské a potravinářské komory Ivan Oravec totiž jako jeden z důvodů omezení českého dovozu uvedl snahu Bratislavy "dodržovat pravidla unie, i když v ní ještě nejsme".

Spor o dovoz masa vypukl počátkem dubna, když Česko zakázalo dovoz hovězího a výrobků z něj. Důvodem byl podle Ministerstva zemědělství už devátý případ výskytu tzv. nemoci šílených krav BSE u východního souseda. V tuzemsku byly zaznamenány jen dva případy.

Slovensko pak zakázalo nejen dovoz hovězího z Česka, ale také vepřového masa i drůbeže a výrobků z těchto surovin. Domácí podnikatelé tvrdili, že jim kvůli propadu exportu hrozí miliónové ztráty.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info