Smrtonosné bakterie našli i čeští inspektoři
14.01.2000 | Zemské noviny
ZN 14.1.2000
Smrtonosné bakterie našli i ceští inspektori
Co je listerióza? Nemoc, která zabila ve Francii dva lidi. Odborníci jí ríkají »nemoc špinavých provozu«. A varují: Nemusí se vyhnout ani Ceské republice. Nebezpecí lze zažehnat dodržováním hygienických predpisu.
Praha - Listerióza, nemoc, na kterou od Nového roku zemreli ve Francii dva lidé a tretí pacient je v kómatu, hrozí i v Ceské republice, pokud potravinárské provozovny nedodrží hygienické predpisy. Chorobu vyvolávají listerie, bakterie, které se mohou vyskytovat v pude, prachu i vode, nikoli však pitné. Nesnesou teplotu presahující 72 stupnu Celsia. Pokud se clovek listeriózou nakazí, zabírají antibiotika penicilinové rady. Ceská zemedelská a potravinárská inspekce na základe zpráv o výskytu listeriózy ve Francii kontrolovala v minulých dnech vzorky potravin z provozoven v Ceské republice. Kontrolovala nejrizikovejší potraviny: salámy, játrové sýry, mražené zeleninové smesi, masové a kombinované polotovary, mekké zrající sýry, uzené ryby a mražené smetanové krémy. »Inspektori odebrali 200 vzorku, v nichž ve ctyrech prípadech byla skutecne zjištena prítomnost bakterie Listeria monocytogenes, jak se velmi nebezpecný patogenní organismus nazývá,« rekla tisková mluvcí inspekce Jolana Havlová. Listeriózu nezpusobuje závadné maso jako napríklad u »nemoci šílených krav«. Tiskový mluvcí Státní veterinární správy Josef Duben uvedl, že bakterie se ve Francii zrejme dostaly do potravinárských výrobku druhotne, to znamená pri zpracování nezávadných surovin v nedostatecne hygienickém prostredí, poprípade pri neodpovídající preprave. Ve Francii byly zdrojem nákazy uzenárské výrobky vyrábené firmou Coudray. Státní veterinární správa okamžite po upozornení 8. ledna 2000 zahájila šetrení, zda nekterý dovozce potravinárského zboží nedovezl do Ceské republiky výrobky této spolecnosti. K dovozu francouzských masných výrobku má povolení šestnáct firem. Pet z nich této možnosti využilo, ale žádná nedovezla výrobky firmy Coudray. Nejvetší starost pusobí nyní epidemiologum to, že inkubacní doba nemoci muže být až osm týdnu.
EUGENIE LÍNKOVÁ
Další články v kategorii Zemědělství
- Zemědělci rozhodnou, zda stejně jako odboráři zruší demonstraci v Praze (17.05.2024)
- Exportní konzultace s agrárními a ekonomickými diplomaty dne 27. června 2024 v PVA Expo Praha – Letňany (17.05.2024)
- Mimořádná opatření proti šíření verticiliového vadnutí chmele v ČR (17.05.2024)
- Po jahodách na poli u Olomouce se jen zaprášilo, musí dozrát další (17.05.2024)
- Zemědělství je moderní a atraktivní obor, proto pro něj motivujeme mladé (17.05.2024)
- Chovatelé a přední odborníci jednali o plodnosti býků (17.05.2024)
- „Stříkáme víc, než smíme“. Zákazy pesticidů mají na polích opačný efekt (16.05.2024)
- Farmář na jihovýchodě Turecka pouští slepicím Mozarta, aby snášely více vajec (15.05.2024)
- Mýty a fakta o Evropské unii. Jak to bylo s křivými banány a okurkou (15.05.2024)
- Blíží se uzávěrky přihlášek do soutěže Farma roku 2024 a programu Pestrá krajina 2024 (15.05.2024)