Sója v centru pozornosti
17.04.2001 | ÚZPI
Sója opět v centru pozornosti I. Spotřeba, tvrzení o zdravotní prospěšnosti a propagace sóji
V říjnu 1999 schválil Americký výbor pro kontrolu potravin a léčiv (US FDA) označování sóji a sójových výrobků zdravotním tvrzením konstatujícím, že konzumace minimálně 25 g sójového proteinu denně, jako součást nízkotučné a nízkocholesterolové stravy, může snižovat riziko koronárních srdečních onemocnění. V průběhu listopadu 2000 pak zveřejnila Americká společnost pro srdeční choroby (AHA) svoje oficiální doporučení spotřebitelům pro snižování cholesterolu a rizika srdečních onemocnění prostřednictvím konzumace většího množství sójového proteinu, obsahujícího přírodní bioaktivní složky. Tímto doporučením se sójový protein zařadil na seznam potravin, které by se měly podle názoru AHA konzumovat denně.
Od té doby se začal velmi výrazně zvyšovat zájem spotřebitelů o potraviny se sójou, a to jak v Evropě, tak především v USA. Z poslední výroční zprávy Americké rady pro sójové boby kupř. vyplývá, že počet Američanů, kteří konzumují sójové výrobky minimálně jednou týdně se zvýšil z 15 % v roce 1998 na 24 % v roce 1999, resp. na 27 % v roce 2000. Současně neustále přibývá spotřebitelů, kteří považují sóju a sójové výrobky za zdravé potraviny. Jejich podíl se od roku 1997 zvýšil na 76 % v roce 2000. Nejčastěji konzumované výrobky jsou tofu a sójové vegetariánské burgery (45, resp. 41 %). Významně se zvýšil rovněž počet spotřebitelů pijících sójové mléko, a to z 18 % v roce 1999 na 25 % v roce 2000. Na trhu sójovými výrobky se etablovalo rovněž několik velkých potravinářských společností jako Kellogg's, Dean Foods a HJ Heinz, což je pro sóju neklamná známka světlé budoucnosti.
Společnost ADM (Archer Daniels Midland) zahájila v USA rozsáhlý, svým způsobem ojedinělý, program, který má napomoci americkým spotřebitelům orientovat se v širokém sortimentu sójových výrobků a vybrat si takové potraviny, které obsahují významné množství sójového proteinu. Program Nutrisoy je rozšiřován prostřednictvím televize, rozhlasu, tisku i internetu. Společnost ADM zdůrazňuje, že Nutrisoy necharakterizuje žádnou specifickou ingredienci, ale že se jedná o program a logo, jasně označující konkrétní sójový výrobek. Mezi 360 sójovými výrobky, které byly pouze v průběhu loňského roku uvedeny v USA na trh, může podle označení logem Nutrisoy spotřebitel snadno identifikovat ty, které obsahují významné množství sójového proteinu nejvyšší kvality. Označení výrobků logem Nutrisoy přinese značný prospěch i výrobcům, používajícím sójové proteinové izoláty a koncentráty společnosti ADM, a to formou přidané hodnoty a zvýšeného zájmu spotřebitelů. Prvními výrobky označenými logem Nutrisoy jsou sójové těstoviny, nutriční tyčinky a sójové nápoje.
V evropských zemích je tento trend poněkud méně dramatický, ale určité známky zvýšeného zájmu zde rovněž existují. Příkladem může být v Británii nedávno uvedené na trh "sójové" mléko společnosti Heinz, a nová řada výrobků na bázi sóji společnosti Marks a Spencer. Úspěch těchto výrobků nicméně závisí na vypracování příslušných zdravotních tvrzení. Zásadním krokem v tomto ohledu jsou v Británii prováděcí předpisy pro zdravotní tvrzení, které byly navrženy Společnou iniciativou pro zdravotní tvrzení (JHCI), a Porota expertů, která v současné době sestavuje seznam druhů potravin, na které je možno tato tvrzení aplikovat. Prováděcí předpisy jsou výsledkem společného úsilí průmyslu, legislativních pracovníků a spotřebitelů za podpory vědeckých expertů a administrativních orgánů. Předpisy nejenom že definují zdravotní tvrzení jako taková, ale vyznačují i legální rámec pro jejich tvorbu a stanoví kriteria a základní nutriční principy pro vytváření příslušných tvrzení, a identifikují způsoby, kterými se musí nová a existující tvrzení vědecky zdůvodňovat. Předpisy rovněž vytyčují požadavky pro značení výrobků a příslušné spotřebitelské informace, týkající se zdravotního prospěchu výrobku. Panel expertů JHCI v současné době pracuje na seznamu "generických" (druhových) tvrzení, a bude posuzovat, případ od případu, tvrzení pro speciální potraviny.
Další články v kategorii Zemědělství
- Zemědělská a plastikářská firma Patria Kobylí loni snížila ztrátu na 4,7 mil. (17.12.2025)
- Český vědec, který vrátil vědě vůni bylin. Roman Pavela získal prestižní světové ocenění ScholarGPS (17.12.2025)
- Šebestyán vidí jako prioritu úpravu zemědělského rozpočtu, má ho za podhodnocený (17.12.2025)
- MENDELU koordinuje aktivity k ochraně biodiverzity a udržitelnému hospodaření v Amazonii (16.12.2025)
- SZIF už pozastavil dotace firmám z Agrofertu kvůli Babišovu střetu zájmů (16.12.2025)
- Řečtí farmáři třetí týden protestují s traktory na dálnicích, ohrožují turismus (16.12.2025)
- Sledování propojenosti zemědělců zatím slouží více k buzeraci než k ochraně hospodářské soutěže (16.12.2025)
- EK stále očekává podpis dohody mezi EU a Mercosurem do konce letošního roku (16.12.2025)
- Ministr zemědělství Martin Šebestyán se dnes ujal úřadu, chce posílit rozpočet a zaměřit se na konkurenceschopnost našeho zemědělství (16.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)

Tweet



