Stabilní rok přinesl rekordní úrodu, BOHEMIA SEKT zpracoval přes 8 milionů kilogramů hroznů
25.11.2025 | peprconsulting.cz
Po několika výrazně teplejších letech přinesl letošní vinařský rok do českých a moravských vinic tolik potřebnou stabilitu. Skupina BOHEMIA SEKT hodnotí ročník 2025 z hlediska počasí jako příznivý, i když místy náročný na tempo sklizně a zachování kvality hroznů. Těch skupina zpracovala přes osm milionů kilogramů.
Po několika mimořádně teplých letech se letošní rok přiblížil k hodnotám, které bývaly pro naše klima běžné. Srážky byly mírně podprůměrné, avšak rovnoměrně rozložené, což přispělo k dobré kondici révy. Rostliny měly dostatek vláhy, aniž by byly vystaveny větším výkyvům počasí.
„Počasí bylo letos vyrovnané, bez extrémních veder, což vinicím vyloženě prospělo. Dozrávání hroznů sice postupovalo pomaleji, ale díky tomu si uchovaly svěžest a aroma,“ shrnul Petr Ptáček, vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT.
Pomalejší dozrávání a náročnější závěr
Léto bez extrémních veder přineslo pozvolnější nárůst cukernatosti hroznů. Deštivější září zvýšilo tlak na výskyt botrytidy (plísně šedé), zejména u pozdnějších odrůd, a vyžadovalo pečlivé načasování sklizně. Komplikace přinesli v závěru sklizně také špačci.
„Letos šlo především o pečlivé načasování a rychlost. Naše týmy opět prokázaly obdivuhodné pracovní nasazení. Sklízelo se od časného rána, aby se hrozny dostaly do lisů v ideální zralosti a bez poškození deštěm. Zpracování pak probíhalo až do noci, aby se vše stihlo,“ popisuje Petr Ptáček.
Vinobraní začalo později, úroda je výrazně vyšší
Sklizeň začala začátkem září, tedy o zhruba dva týdny později než v loňském roce. I přes proměnlivé počasí v průběhu vinobraní se podařilo zpracovat více než 8 milionů kilogramů hroznů, což je nejvíce za poslední tři roky. Vinice BOHEMIA SEKT se podílely polovinou celkového množství, druhou polovinu zajistili dlouholetí dodavatelé.
Očekávání od letošního ročníku se odvíjí od charakteru hroznů. Vinice s vyšším výnosem daly hrozny s vyrovnaným obsahem cukru a jejich výsledná vína budou spíše lehčí, svěží a šťavnatá. Vinice s nižším výnosem naopak nabídly plnější, vyzrálejší hrozny s vyšší cukernatostí. Konečný charakter ročníku se ukáže až po dozrání vín, nicméně odborníci z BOHEMIA SEKTu očekávají harmonická a svěží vína s typickou elegancí moravského terroiru.
O společnosti BOHEMIA SEKT
Společnost BOHEMIA SEKT patří k lídrům českého vinařského trhu. Vedle proslulých šumivých vín vyrábí také širokou paletu moravských tichých vín. S více než 560 hektary vinohradů patří mezi nejvýznamnější pěstitele révy a je největším zpracovatelem moravských hroznů. Do skupiny patří renomovaná vinařství Habánské sklepy, Víno Mikulov, Chateau Bzenec a Vinařství Pavlov. Vína těchto značek pravidelně získávají ocenění na prestižních soutěžích doma i v zahraničí.
Alice Králová
Manažerka PR, BOHEMIA SEKT alice.kralova@bohemiasekt.cz
+420 733 148 127
Radka Spudichová
PR manager, PEPR Consulting spudichova@peprconsulting.cz
+420 720 315 850
Další články v kategorii Zemědělství
- Ministerstvo zemědělství poskytne v příštím roce 50 milionů korun na opravy kulturních prvků venkova. Zvýšilo maximální výši dotace na projekt (04.12.2025)
- MJM Agro koupila firmu Krmiva Salač, která prodává krmiva pro domácí zvířata (04.12.2025)
- Agrofert uvažuje o stavbě nového závodu na výrobu čpavku, poprvé mimo Evropu (04.12.2025)
- Prezident pevným postojem v otázce Babišova střetu zájmů hájí i férové podnikání v právním státě (03.12.2025)
- Superčervi pod drobnohledem: Vědci na Agronomické fakultě zkoumají, jak larvy potemníka rozkládají plasty (03.12.2025)
- Počasí si s chmelem pohrávalo. Letošní sklizeň je ale nakonec mírně nadprůměrná (03.12.2025)
- Trh s potravinami je pokřivený, pro zemědělce zajistím miliardy, říká šéfka výboru Oborná (03.12.2025)
- Oblíbený sýr feta může zdražit. Řečtí farmáři bojují s neštovicemi u koz a ovcí (02.12.2025)
- Česká republika je ode dneška sezónně prostá katarální horečky ovcí (02.12.2025)
- Farma roku 2025 - vítěz bude znám ve čtvrtek 4. prosince (02.12.2025)

Tweet



