Stanovení podílu svaloviny u plemene bílé ušlechtilé

The prediction of lean meat content in Large White breed

Stanovení podílu svaloviny u plemene bílé ušlechtilé

Jiří Václavovský, Václav Matoušek, Naděžda Kernerová, Petra Kouglová

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Souhrn, klíčová slova

V průměrné živé hmotnosti 102,71 kg byl zjištěn u plemene BU pomocí přístrojů sonomark-100 a piglog-105 podíl svaloviny na úrovni 59,69 % a 57,96 %, pomocí dvoubodové metody (ZP) a FOM metodou 58,11 % a 59,26 %.

prase; bílé ušlechtilé; podíl svaloviny in vivo a post mortem; regresní funkce

Summary, keywords

The lean meat content in Large White breed was detected by sonomark-100 and piglog-105 devices on level 59,69 % and 57,96 %, after the slaughter by ZP method and FOM method 58,11 % and 59,26 % in the average live weight 102,71.

pig; Large White; lean meat content in vivo and post mortem; regression function

Introduction - Úvod

Při měření podílu svaloviny in vivo a post mortem vznikají odchylky. Příčiny odchylek se dají specifikovat vzájemným porovnáním výsledků dosažených rozdílnými a zároveň nejrozšířenějšími metodami stanovení podílu svaloviny. Kiray (1995) dokládá u ultrazvukového přístroje SONOMARK poměrně vysokou vypovídací schopnost. Korelačními vztahy mezi výškou tuku a hloubkou svalu měřených ultrazvukovým přístrojem PIGLOG-105 se zabývali Adamczyk a Duniec (1994), Demo et al. (1995) aj. Konstrukcí regresních rovnic pro různé metody zjišťování podílu svaloviny se zabývali například Daumas (1998), Krška (2001) a další.

Methods - Metody

Cílem bylo posouzení úrovně podílu svaloviny zjištěného přístroji PIGLOG-105 (PI-105) a SONOMARK-100 (SM-100) na základě platné metodiky pro zjišťování vlastní užitkovosti plemenných prasat in vivo a ZP metodou, resp. sondovou metodou FOM post mortem na jatečných půlkách. Zvířata byla měřena přístroji v živé hmotnosti 98-105 kg. Byla zjišťována výška hřbetního tuku t1 a t2 a hloubka svalu MLLT 70 mm bočně od středové linie. Po poražení byly zjišťovány stejné míry pomocí posuvného měřítka. Sloužily pro dosazení do regresní rovnice používané v sondovém přístroji FOM. Zároveň byly zjišťovány míry potřebné pro výpočet podílu svaloviny ZP metodou. Při jatečném rozboru byla hodnocena i plocha MLLT.

Results - discussion - Výsledky - diskuse

Tabulka 1 uvádí základní statistické veličiny pro jednotlivé parametry měření včetně výsledků analýzy variance

u plemene bílé ušlechtilé. Z tabulky je patrné, že úroveň podílu svaloviny zjištěná přístrojem PI-105 lépe korespondovala s výsledkem zjištěným post mortem metodou ZP, u přístroje SM-100 se výsledek téměř shodoval s úrovní podílu svaloviny naměřenou sondovou metodou FOM.

Tabulka 2 uvádí tvar regresních funkcí pro vztahy podílů svaloviny naměřených ultrazvukovými přístroji na zvířatech in vivo a ZP metodou a sondovou metodou FOM na jatečných půlkách post mortem.

Podle výše koeficientu determinace (R2) vypočteného pro vztahy mezi jednotlivými metodami se jevily poněkud vyrovnanější výsledky získané přístrojem SM-100 a obou metod post mortem, než-li při použití přístrojem PI-105. V našem případě došlo u plemene bílé ušlechtilé k negativnímu ovlivnění výsledků podílu svaloviny zejména při zjišťování výšky hřbetního tuku t1 přístrojem PI-105 a hloubky svalu přístrojem SM-100. Potvrdila se zkušenost s velmi dobrou vypovídací schopností ZP metody u zvířat porážených ve 100 kg a naopak narůstající chyba v úrovni podílu svaloviny zjišťovaného přístrojem PI-105 u jedinců s nízkou vrstvou hřbetního tuku.

References - Použitá literatura

Adamczyk J., Duniec, H.: The correlation between live measurements of backfat thickness and loin depth and dissection meat and fat content in the prime cuts. In.: 45th Annual Meeting EAAP, Edinburgh, 309, 1994.

Daumas G. et al.: Pig carcass grading methods authorised in France in 1997. Journees de la Recherche Porcine en France. 30: 1-6, 1998.

Demo P. et al.: Predikcia vybraných jatočných ukazovateľov ošípaných prístrojovou technikou v podmienkach testačnej stanice. Živoč. Výr. 40: 181-185, 1995.

Tabulka 1: Základní statistiky sledovaných parametrů u plemene bílé ušlechtilé

Ukazatel

n

SM-100

PI-105

FOM

ZP

Celkem

71

71

71

61

213, resp. 274*

Tuk 1 (mm)

` x/s

11.80A

2.97

12.70

3.44

13.70A

4.61

-

12.74

3.80

Tuk 2 (mm)

` x/s

11.05

3.94

12.23

3.48

12.09

3.71

-

11.79

3.73

Hloubka svalu (mm)

` x/s

52.11 A,C

6.13

46.55 A, B

5.08

60.26 C, B

5.16

-

52.97

7.85

Podíl svaloviny (%)

` x/s

59.69A,d

3.17

57.96A

3.19

59.26

4.66

58.11d

4.60

58.78*

3.99*

A,B,C = P < 0.01; d = P < 0.05, diference mezi průměry označené stejnými písmeny jsou statistiky významné

Tabulka 2: Regresní funkce pro vztahy mezi použitými metodami měření

Použité metody

Regresní funkce

R2

ZP +

pi-105

y = 70.282 - 0.126*t1 - 2.250*t2 + 0.066*(t2)2 + 0.138*sv

0.236

sM-100

y = 83.307 - 0.304*t1 - 3.740*t2 + 0.140*(t2)2 + 0.014*sv

0.429

FOM +

pi-105

y = 73.514 - 0.065*t1 - 2.871*t2 + 0.076*(t2)2 + 0.167*sv

0.454

SM-100

y = 76.379 - 0.454*t1 - 2.361*t2 + 0.085*(t2)2 + 0.050*sv

0.382

Řešeno v rámci grantu NAZV QC 1041.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info