Stoupající stupeň soběstačnosti v produkci biopotravin ve Velké Británii
16.01.2004 | ÚZPI
Téměř 100 % ekologického hovězího masa ve Velké Británii je tuzemské produkce. Během tří let se trh s ekologickým mlékem ve Velké Británii zdevítinásobil, dosvědčuje zpráva organizace Soil Association k výsledkům roku 2002. Do roku 2006 se má však dosavadní převis odstranit, například větším zpracováním na sýr. Dovozy masa klesly ze 40 % na 25 %. Firmy Sainsbury's, Waitrose a Marks & Spencer mezitím nabízejí téměř 100 % ekologického hovězího masa ze Spojeného království. Významné nárůsty lze zaznamenat ve změnách orné půdy (+68 %), ploch pro pěstování zeleniny (+ 54 %) a ovoce (+ 96 %). Velká Británie představuje po USA a Německu třetí největší trh s ekologickými potravinami.
Další články v kategorii Zemědělství
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Regenerativní zemědělství se po letech pokusů i praxe jeví jako možné a vhodné (11.12.2025)
- Ministerstvo zemědělství vyhlásilo výsledky veřejné soutěže programu na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II (11.12.2025)
- Zemědělci by mohli nově řešit i větrnou erozi, MŽP připravilo novelu vyhlášky (10.12.2025)
- Podcast | Šebek: Nelžeme si do kapsy, že nová vláda bude podporovat malé a lokální farmy (10.12.2025)
- Agrostroj Pelhřimov se loni dostal do ztráty, chystá závod v USA (10.12.2025)
- Dohoda o NGT umožní rychlejší vývoj plodin odolných vůči klimatu (10.12.2025)
- Chlebovické brambory – Farma Libora Janečky – vítěz soutěže Farma roku 2025 (10.12.2025)

Tweet



