Strach z BSE už přešel

České republice už nehrozí, že by se kvůli třetímu odhalenému případu nemoci šílených krav zhroutil obchod s hovězím masem. Přitom před třinácti měsíci, kdy se v Zemědělském družstvu v Dušejově u Jihlavy objevila první kráva s nemocí BSE, se trh s hovězím masem ocitl na několik měsíců v krizi. "Zaznamenali jsme asi o třetinu menší zájem o hovězí maso. Pochopitelně se to odrazilo i na cenách, museli jsme zlevňovat," říká o tehdejší situaci ředitel nákupu z Masokombinátu Polička Karel Uttendorfský. Teď už si podle odborníků lidé na existenci nemoci šílených krav zvykli a nebojí se jí. Loňská panika by se tak opakovat neměla. "Nyní, při třetím případu nákazy, jsme žádné snížení prodeje nezaznamenali," říká Uttendorfský. "Lidé už od loňského června postupně vstřebali fakt, že nemoc šílených krav zkrátka existuje, a naučili se s tím žít," míní manažerka masokombinátu Krahulčí Naděžda Petrů. Stejný názor má i veterinář Ivo Strauss. "Loňská panika byla zbytečně nafouknutá, letošní střízlivější postup lépe odpovídá reálnému stavu." Významný podíl na tom, že třetí zpráva o výskytu BSE z minulého týdne nijak nezahýbala s prodejem hovězího, má podle Petrů systém povinných veterinárních kontrol. "Když se vloni po dvou pozitivních nálezech téměř zastavil trh s hovězím masem, vzali jsme vyjádření okresní veterinární správy, že dodržujeme povinné vyšetřování skotu, a rozvezli ho na prodejny, kde se naše výrobky prodávají. Zákazníci berou tuto záruku za dostatečnou. Prodej hovězího se totiž vrátil téměř na původní stav, jaký byl před objevením BSE," uvedla Petrů. Od června 2001 zkontrolovali veterináři téměř čtvrt milionu poražených krav. "V průměru se každý den vyšetří ve všech laboratořích dohromady asi 300 vzorků," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Povinným testům se musí podrobit každá kráva starší třiceti měsíců, která je na jatkách poražena. "Oněch třicet měsíců bylo stanoveno s dostatečnou rezervou, protože bylo zjištěno, že nemoc propuká jen u starších zvířat. Pokud by se zjistila nemoc u mladších zvířat, hranice by se snížila," sdělil Duben.

Jak se testuje hovězí maso na BSE

1 řezík na jatkách krávu porazí

2 úřední veterinář odebere vzorek mozkové tkáně a odešle ho do akreditované laboratoře

3 následuje vyšetření ve Státním veterinárním ústavu

4 úřední veterinář uvolní maso pro další prodej, zjistí-li BSE, prodej zastaví, maso se zničí

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info