Studie: prasata nemocnější po krmení obsahující GMO

Nová studie ukazuje, že u prasat krmených potravou obsahující geneticky modifikované plodiny, docházelo k nezdravému vývoji orgánů. 

Prasnice, které dostávaly krmení obsahující geneticky upravené plodiny, měly v průměru o 25 procent těžší dělohu než prasnice krmená běžným krmením - možný ukazatel onemocnění. Také míra závažných zánětů žaludku byla výrazně vyšší u prasat krmených GMO. Kanci byli silněji ovlivněni než prasnice.

Vedoucí výzkumu Dr. Judy Carman, docentka na Flinders University v Adelaide, Austrálie, uvedla, že jejich zjištění jsou pozoruhodná z několika důvodů:

  • * Výsledky byly zaznamenány v reálných podmínkách na farmách, nikoli v laboratoři, ale s přidanou hodnotou přísného vědeckého pozorování.
  • * Prasata mají podobný trávicí systém jako lidé, proto vyvstává potřeba zjistit, zda lidé budou mít obdobné problémy při konzumaci geneticky upravených potravin.
  • * Nežádoucí účinky na zdraví zvířat se objevily poté, co byla zvířata krmena směsí plodin obsahujících tři geneticky upravené geny a bílkoviny, které tyto geny produkují. Přesto kontrolní orgány nevyžadují žádné bezpečnostní posudky na případné nežádoucí vlivy.  

Nová studie dává vědeckou důvěryhodnost nepřímým důkazům od zemědělců a veterinářů, kteří již několik let hlásí reprodukční a zažívací problémy u prasat krmených stravou obsahující GM sóju a kukuřici. 

Výzkum byl proveden v USA a zveřejněn v časopise Journal of Organic Systems. Celý dokument je k dispozici zde.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info