SVS: Kvůli novým veterinárním normám skončilo přes 500 provozů

Více než 500 potravinářských provozů, které zpracovávají živočišné produkty, zmizelo od Nového roku z trhu. Dnes to sdělila Státní veterinární správa, která hodnotila zhruba 4500 provozů v tuzemsku. Jatka, prodejny a malé výrobny nebyly schopny dostát novým veterinárním předpisům. Nesplnily zejména nároky na technologické vybavení, ale ani hygienické požadavky.

SVS přitom koncem listopadu odhadovala, že počet ukončených provozů bude o třetinu menší. Většinu z 543 uzavřených provozů nepovolili veterináři, šlo zejména o jatka a masné výrobny. Za celý loňský rok provoz ukončila téměř tisícovka provozoven. Podle veterinární správy ale nemusí být ortel definitivní.

Nevyhovující zpracovatel obdrží od správy předběžné opatření, které mu zakazuje vyrábět a uvádět výrobky do oběhu a ukládá mu formou závazného pokynu povinnost odstranit vyjmenované závady. Pokud zpracovatel závady odstraní a veterináři provoz schválí, může dále fungovat. "Možnost zlepšení tedy stále existuje, byť je v mnoha případech pouze hypotetická," uvedl tiskový mluvčí SVS Josef Duben.

Předseda Svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser již dříve odhadl, že se v masném průmyslu zavře necelých deset procent provozů. Podniky se podle něj začnou více specializovat. Firma například ukončí činnost jatek a zaměří se na masnou výrobu, řekl. Evropská komise se v hodnotícím posudku, který zveřejnila počátkem listopadu, pozastavila nad neplněním požadavků hygienických směrnic unie stovkami potravinářských provozů v Česku, zejména zpracovateli masa a mléka.

Ministerstvo zemědělství i Potravinářská komora reagovaly shodně tvrzením, že rozhodující potravinářské podniky budou na vstup do EU připraveny a splní požadované standardy.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info