Systém dotací exportu mléka znevýhodňuje některé mlékárny

Ačkoli stát prostřednictvím Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) podporuje každoročně export mléka a mlékárenských výrobků do zahraničí více než miliardou korun, některé mlékárenské podniky nemohou na dotační podporu dosáhnout. SZIF totiž například nedotuje export tavených sýrů, přestože obsahují oproti jiným dotovaným produktům vyšší obsah tuku a vyšší přidanou hodnotu.

Podle tajemníka Českého komitétu mezinárodní mlékařské federace Oldřicha Obermaiera je přitom o vývoz českých tavených sýrů v zahraničí zájem. "V zemích středního východu porážíme s našimi sýry i dotovanou produkci z EU," konstatoval Obermaier.

Ministersvo zemědělství navíc v případě exportů mléka tvrdí, že nejde o export mlékárenských výrobků, ale o export nadbytečného tuku, a že je zájmem resortu podporovat vývoz produktů s vyšší přidanou hodnotou. Ve skutečnosti se podpora exportu týká pouze šesti položek - másla, sušeného odstředěného a sušeného plnotučného mléka, zahuštěného mléka a sýrů Eidam a Akawi. Obsah tuku v tavených sýrech přitom činí až 35 procent, v odstředěném sušeném mléku ale pouze 1,5 procenta, v plnotučném sušeném mléku více než 26 procent, v zahuštěném mléku maximálně devět procent a pouze u sýrů Eidam více než 45 procent. Přidaná hodnota v případě tavených sýrů je z uvedených položek srovnatelná opět pouze v případě Eidamu, oproti všem typům exportovaného mléka je vyšší.

Výrobci tavených sýrů se podle Obermaiera snaží nejméně dva roky, aby MZe rozšířilo o jejich výrobky seznam dotovaných položek. Takový krok je přitom plně v kompetenci MZe, neboť jde o dokument na bázi prováděcí vyhlášky.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info