Teče už i slivovice, hlásí z pálenic

Půldruhé hodiny, někdy o pár minut déle. Takovou dobu jsou chlapi, kteří přivezou do pálenic vlastní kvas z jablek, hrušek či švestek, jako na trní. Čekají totiž, „jak poteče".

Podle zkušených pracovníků z pálenic stará pravda říká, že když člověk do kvasu dá dostatečně uzrálé ovoce a nádoby s kvasem dobře umístí, mohl by být odměněn dostatečným množstvím kvalitní pálenky.

„V praxi jsem ale zažil řadu případů, kdy se někdo s kvasem piplal skoro jako s přípravou kojenecké přesnídávky, a vypálil málo. Jiný zapomněl kvas rok ve sklepě, a nakonec vypálil pálenku, kterou mu záviděli všichni chlapi z okolí," přidal příklad z praxe pracovník jedné z pálenic poblíž Ostravy.

„Kvasy ze švestek jsme už letos zákazníkům pálili a většina z nich byla spokojena. Slivovice tekla slušně. Pokud to ti, kdo kvasy zakládali, nějak nepokazili, tak se dočkali slušné slivovice. Občas někdo dává do kvasu i švestky, které ještě nebyly dostatečně zralé. To je chyba. A platí to nejen pro švestky, ale i další ovoce, ze kterého se kvasy připravují," vysvětluje Marcel Černík z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi. Podle něj se z metráku kvalitně připraveného švestkového kvasu dá vypálit i deset litrů padesátiprocentní pálenky.

Antonín Šputa z pálenice v Krásném Poli říká, že letos očekával větší zájem o vypálení kvasů ze švestek. „Lidé se ale pořád hlásí, takže je možné, že budeme pálit nejen hlavně z jablečných kvasů, ale bude přibývat i těch kvasů ze švestek. Co jsem slyšel, tak úroda švestek vůbec špatná nebyla," přemýšlí nahlas Antonín Šputa.

Jak poteče?

„Na chlapech, co čekají, kolik z toho jejich kvasu vypálíme, je často nervozita patrná. Někdo je zklamaný, jiný naopak neskrývá uspokojení. To poznáme třeba podle toho, že si přiveze dvacetilitrový skleněný demižon a odváží si v něm pět litrů pálenky," přidává svůj postřeh pracovník další pálenice.

Jak ale rychle dodává, jestli právě ta letošní slivovice bude i dobře chutnat, to se ukáže až s odstupem času. „Ti zkušení chlapi, co už pálí dlouhé roky, dobře vědí, že slivovici je třeba nechat několik týdnů odvětrat a pak ji nechat uležet. Letos proto pijí slivovici, co vypálili v předchozích letech. Tu letošní si nechají na další roky," dodává dlouholetý pracovník pálenice. Za vypálení litru stoprocentní pálenky si letos v pálenicích účtují zhruba 270 korun.

Autor: Břetislav Lapisz

 

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info