To nejlepší z regionů
03.07.2013 | APIC-AK
Soutěž o nejlepší regionální potraviny zná své vítěze ve většině krajů České republiky. Již dvakrát jsme o tom na stránce Agrární komory ČR informovali. Zastavili jsme se jak v Plzeňském, tak Jihočeském kraji. Tentokrát naše putování za dobrotami povede do Karlovarského kraje a otočíme se i na Liberecku a v Ústeckém kraji, kde zástupci Okresní agrární komory Most nabízeli k ochutnávce nejlepší regionální potraviny zcela netradičním způsobem. A prostřednictvím obrazové dokumentace se podíváme i do Jihomoravského kraje.
Ředitel Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Jaroslav Musil poslal z nedávného předávání diplomů majitelům potravinářských provozů na brněnském výstavišti během vinařského veletrhu Vinex pár zajímavých snímků.
Regionální značky zastřešuje ministerstvo
Proč ale našimi průvodci jsou lidé z okresních a krajských agrárních komor? Odpověď je snadná. Agrární komora ČR má ve všech regionech svá pracoviště a tam se právě před osmi lety zrodil dnes už velmi úspěšný projekt na podporu místních producentů krajových specialit. Značka udílená právě regionálními agrárními komorami nedala na sebe dlouho čekat a tak již po řadu let znají lidé v krajích, ale i mimo ně, co je to Chutná hezky. Jihočesky, ví se o Mlsu Pardubického kraje nebo Perle Zlínska, kraji Přemysla Oráče a jmenovat lze dál po jednotlivých regionech. Pro ně typické označení jejich specialit pak zastřešuje společná značka udílená ministerstvem zemědělství, jejíž zlato-zelený ovál nese název Regionální potravina. Ta vznikla před třemi roky a navázala na dílčí značky krajů udílené agrárními komorami v součinnosti s hejtmany jednotlivých krajů. Značka Regionální potravina se uděluje ve třinácti regionech České republiky, každý rok ocenění získá přibližně stovka nejlepších výrobků z celé země.
V těchto dnech soutěže vrcholí a vítězové se pak vyhlašují při dílčích významných akcích v regionech. Je to tradice, která se rychle vžila, a právě regionální a okresní agrární komory hrají v tomto dění svou nezastupitelnou roli. V polovině června si i osm malých a středních producentů z Karlovarska přišlo převzít ocenění Regionální potravina pro své výrobky. Značku jim udělil náměstek ministra zemědělství Jiří Mach spolu s hejtmanem Karlovarského kraje Josefem Novotným v rámci Krajských mysliveckých slavností na nádvoří krajského úřadu.
Na Karlovarsku bodovaly mléčné výrobky
„Jsme krajem, kde se dobře daří malým sýrárnám. Místní sedláci zpracovávají mléko výhradně z vlastní produkce, přírodní cestou, a na výsledcích je to znát. Horský statek Abertamy získal již podruhé ocenění Regionální potravina, letos za Farmářský kozí sýr,“ vysvětluje Zdeněk Perlinger z místní Regionální agrární komory, která je regionálním koordinátorem soutěže. Vedle sýrů byla z devíti kategorií, ve kterých se ocenění uděluje, nejlépe obsazena kategorie Mléčné výrobky ostatní. Na Karlovarsku zůstala tradičně neobsazena kategorie Ovoce a zelenina.
Na Krajských mysliveckých slavnostech mohli návštěvníci oceněné výrobky ochutnat i zakoupit. Prezentace značky Regionální potravina byla součástí odpoledního programu slavností, na kterém mohli návštěvníci vidět řadu mysliveckých disciplín – práci sokolníků s dravci, výcvik loveckých psů nebo koncert trubačů a vábičů.
K udělení značky Regionální potravina Karlovarského kraje 2013 navrhla hodnotitelská komise osm výrobků z devíti kategorií (viz seznam dole).
Zmrzliny na Liberecku jako Regionální potraviny
Ovocné sorbety od firmy Heinrich Valentin Schwarzkopf ze Stráže pod Ralskem na Českolipsku jsou letos mezi sedmi výrobky, které získaly ocenění Regionální potravina Libereckého kraje. Vyhlášená cukrárna U Schwarzkopfa s vlastní výrobou zmrzliny funguje už třináctý rok a denně nabízí na 140 druhů zmrzlin včetně alkoholických nebo specialit třeba s příchutí čabajky, koprové omáčky, svíčkové nebo štrůdlu.
„Naše sorbety jsou vyrobené bez přidaného cukru a konzervačních látek, je to vlastně jen čerstvé výběrové ovoce a voda. Jsou to ovocné zmrzliny s kusy ovoce vhodné i pro diabetiky a celiaky,“ popsala vítězné zmrzliny Ivana Jablonovská, která je nejen vyrábí, ale také vymýšlí nové příchutě. Sorbety dělá z jahod, lesních plodů, meruněk, ale také třeba ze švestek. Zákazník si může na zmrzlinu zajet do Stráže pod Ralskem, firma ale dodává i dalším 25 podnikům nejen v kraji.
Označení Regionální potravina Libereckého kraje už nese 27 produktů. Letos hodnotila porota 45 výrobků od 17 potravinářských firem. Soutěžilo se v devíti kategoriích, dvě ale zůstaly bez ocenění. Nejsilnější zastoupení bylo v kategorii sýrů a v kategorii tepelně opracovaných masných výrobků. „Úroveň a kvalita přihlášených výrobků se rok od roku zvyšuje,“ řekl dnes novinářům místopředseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach.
Regionální potravinou je také Bělská čertova klobása od společnosti Podkrkonošská uzenina, Jizerskohorský přírodní sýr Jako od babičky z malé mlékárny Jiřího Vrkoslava, Bio ovčí mléko z farmy Josefa Pulíčka nebo Mini svatební koláčky z Pekařství u Drahušky. Ocenění získalo i kysané zelí ze společnosti Samir nebo čerstvá novinka Pivovaru Rohozec – tmavá desítka Rohozec X. „V rámci projektu se po kraji uskuteční deset ochutnávek, kde se oceněné produkty představí spotřebitelům,“ řekl Erlebach. Předání certifikátů by se mělo uskutečnit tradičně při Dni regionálních potravin Libereckého kraje, který bude 4. října v Liberci.
Ochutnávky regionálních výrobků ve vlaku
V rámci projektu ZIEL 3/CÍL 3 s názvem Společné kulturní léto Třebívlice – Grünhain – Beierfeld 2013 zorganizovala Okresní agrární komora Most spolu s Krajským informačním střediskem pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje v rekreačním vláčku, takzvané Švestkové dráze, na trase Most – Čížkovice – Třebívlice – Most v sobotu 15. června 2013 ochutnávku regionálních výrobků Ústeckého kraje přímo ve vlaku.
Vláček Švestkové dráhy měl tři vagóny, uprostřed byl jídelní vůz, kde byly připraveny pro všechny cestující ochutnávky regionálních výrobků Ústeckého kraje z potravinářských soutěží předchozích let. „Poznávacího zájezdu se zúčastnili z české strany především starostové obcí a zhruba 50 účastníků z Německa z partnerských měst. Cestující měli možnost ochutnat regionální výrobky, a to: výrobek Olgy Syrovátkové ze Zámeckých sadů Chrámce – biohruškovici, ze Žateckého pivovaru, s. r. o., Žatec – pivo Baronku, masné výrobky z uzenářství Hajšo, s. r. o., Hora Sv. Šebestiána, masné výrobky Vojtěcha Strausse z Mostu a Uzenářství Jaroslava Ježka ze Saběnic, ale také cukrářské výrobky z Cukrárny Janky Kovandové z Libouchce, perníčky Jitky Horčičkové z firmy Dubský perník, pekařské výrobky z pekárny Oertelt Most, kozí a ovčí sýry Jakuba Laušmana z Držovic a další výrobky. Podávala se také káva, čaj, minerální voda,“ popsala ochutnávky Ludmila Holadová, ředitelka OAK Most.
Všichni si pochvalovali, jak byla ochutnávka zorganizována. „Pracovnice OAK Most Radka Plachá a Monika Plachá regionální výrobky a nápoje roznášely po vlaku přímo cestujícím. Všem regionální výrobky moc chutnaly, jen se po nich zaprášilo. Českým i německým cestujícím jsme vykládali, jak se ministerstvo zemědělství a Ústecký kraj stará o to, aby na našich trzích byly především české kvalitní potraviny, vyrobené přímo v regionu a z regionálních surovin,“ dodala ředitelka Holadová. A jak ještě prozradila, nezůstalo jen u jedné Švestkové dráhy, vše se ještě zopakovalo o posledním červnovém víkendu.
Seznam
Výrobky oceněné značkou Regionální potravina Karlovarského kraje
Kategorie - Oceněný výrobek a výrobce
1. Masné mas výrobky tepelně opracované včetně uzených Myslivecká klobása, Karlovarské uzeniny s. r. o.
2. Masné výrobky trvanlivé Ořechový salám, Roman Jelen, řeznictví a uzenářství
3. Sýry včetně tvarohu Farmářský kozí sýr, Horský statek Abertamy s. r. o.
4. Mléčné výrobky ostatní Děpoltovické máslo, Farma Jiří Kubernát
5. Pekařské výrobky včetně těstovin Chléb žitný, Antonín Baborovský, pekařství
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Karlovarské trubičky, Miroslav Marek, cukrářství
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje Kynšperský zajíc 12° – světlý ležák, Kynšperský pivovar s. r. o.
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě cena nebyla udělena
9. Ostatní Kolekce + M Dimovi medů z Karlovarského kraje – smíšený med, Včelařství M
K udělení značky Regionální potravina Libereckého kraje 2013 navrhla hodnotitelská komise sedm výrobků z uvedených kategorií
Kategorie - Oceněný výrobek a výrobce
1. Masné mas výrobky tepelně opracované včetně uzených Bělská čertova klobása – Podkrkonošská uzenina s. r. o.
2. Masné výrobky trvanlivé nebyl přihlášen žádný výrobek
3. Sýry včetně tvarohu Jizerskohorský přírodní sýr Jako od babičky – Jiří Vrkoslav
4. Mléčné výrobky ostatní Bio ovčí mléko – Josef Pulíček
5. Pekařské výrobky včetně těstovin Mini svatební koláčky Pekařství u Drahušky
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Vítěz nebyl vyhlášen
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje Rohozec X – Pivovar Rohozec, a. s.
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Samir kysané zelí – Samir kysané zelí, s. r. o.
9. Ostatní Lahodné ovocné sorbety – Heinrich Valentin Schwarzkopf
zdroj: Eugenie Línková
Další články v kategorii Zemědělství
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Regenerativní zemědělství se po letech pokusů i praxe jeví jako možné a vhodné (11.12.2025)
- Ministerstvo zemědělství vyhlásilo výsledky veřejné soutěže programu na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II (11.12.2025)
- Zemědělci by mohli nově řešit i větrnou erozi, MŽP připravilo novelu vyhlášky (10.12.2025)
- Podcast | Šebek: Nelžeme si do kapsy, že nová vláda bude podporovat malé a lokální farmy (10.12.2025)
- Agrostroj Pelhřimov se loni dostal do ztráty, chystá závod v USA (10.12.2025)
- Dohoda o NGT umožní rychlejší vývoj plodin odolných vůči klimatu (10.12.2025)
- Chlebovické brambory – Farma Libora Janečky – vítěz soutěže Farma roku 2025 (10.12.2025)

Tweet



