Třetina zpracovatelů masa zmizí do dvou let z trhu

Až šest tisíc lidí zaměstnaných v masném průmyslu může v krátké době přijít o práci. Pokud se firmy nepřizpůsobí novým hygienickým a veterinárním předpisům, které byly harmonizovány s pravidly Evropské unie, třetina z nich do dvou let zmizí z trhu. "Od konce letošního června již v České republice neexistuje podnik, který by patřil do nejhorší hygienické skupiny. S činností úplně skončilo již 28 firem, 15 společností se zlepšilo, u zbývajících se čeká na vynesení ortelu," uvedl včera předseda Českého svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser. Hrozba zavírání však bude viset nad desítkami dalších, zejména menších, firem v závěru letošního a počátkem příštího roku. Do té doby totiž musí ukončit svou činnost každý podnik, který má hrubé hygienické nedostatky. Od roku 2003 mohou na trhu zůstat jen společnosti plnící všechny požadavky Evropské unie nebo firmy, které se jen minimálně odchylují od evropských norem. V Česku nyní působí 215 společností s více než dvaceti zaměstnanci.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info