Tuzemští vinaři mohou po vzoru zemí EU vyrábět tzv. zemské víno

Domácí vinaři mohou po vstupu do Evropské unie vyrábět takzvané zemské víno, tedy z hlediska předpisů EU stolní víno s geografickým původem. Mohou tak získat za svůj produkt vyšší cenu, zhruba na úrovni mezi víny stolními a jakostními. Minimální cukernatost musí být však 14 stupňů a je stanoven i maximální výnos 12 tun z hektaru. Na nedávném Dnu vinohradu v Hustopečích to uvedl předseda Svazu vinařů ČR Jiří Sedlo. Tuzemský zákon umožňuje vyrábět zemské víno moravské nebo české.

Zpráva byla upravena na základě obchodních podmínek ČTK, uplné znění získáte na obchodni@mail.ctk.cz

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info