Tvorba výnosu a technologická jakost cukrovky dle odrůdy a dusík
23.02.2000 | Odborné konference
Tvorba výnosu a technologická jakost cukrovky ve vztahu k odrůdě a dusíku
Formation of technological quality of sugar beet related to cultivar and nitrogen fertilisation
U. Prośba-Białczyk, M. Mydlarski, K. Gawęcki
Agricultural University of Wrocław, Department of Crop Production
Summary: The results of studies on the effect of nitrogen fertilisation, at rates 0, 80, 160 and 240 kgN/ha, on the technological value of six sugar beet cultivars showed that the genetically set cultivar properties determined the content of biological and technological sugar. Moreover, the technological value of sugar beet was modified by nitrogen fertilisation. The results indicate also that the content of biological and technological sugar and also a -amino acid nitrogen, potassium and sodium in the roots were correlated with the yield of roots, leaves and foliage coefficient, and also with biometric features of roots and sugar yield.
Key words: sugar beet, nitrogen fertilisation, variety, yield, technological quality.
Souhrn: U šesti odrůd cukrovky byl hodnocen vliv stupňovaných dávek dusíku (0, 80, 160, a 240 kg N/ha) na technologickou jakost a výnos polarizačního a bílého cukru. Bylo zjištěno, že úroveň dusíkatého hnojení ovlivňuje hladinu bílého cukru. Výsledky ukázaly, že obsah cukru bílého i polarizačního, a -amino dusíku, ale i obsah draslíku a sodíku v kořenech korelují s výnosy bulev, s asimilační plochou a s indexem listové plochy a některými dalšími biometrickými znaky kořene.
Klíčová slova: cukrovka, hnojení dusíkem, odrůda, výnos, technologická kvalita.
Úvod
Vysoké dávky N obvykle působí na výnos bulev, ale zpravidla také negativně ovlivňují technologickou kvalitu bulev. Vysoké dávky N zvyšují obsah nitrátů jak v kořeni, tak v listech. Četní autoři dokazují, že dusíkaté hnojení zvyšuje obsah melasotvorných látek, obsah a -amino dusíku, ale snižuje obsah sacharózy (Amstrong 1991, Gutmanski 1990, Musoltt 1997, Nowakowski 1990). Cílem výzkumu bylo posouzení vlivu stupňo-vaných dávek N na změny technologické jakosti kořene u několika odrůd cukrovky.
Metodika
V roce 1997 a 1998 na katedře pěstování rostlin byly hodnoceny polní dvoufaktorové pokusy:
1. s dávkou dusíku: 0, 80, 160, a 240 kg N/ha
2. s odrůdami: Atair, Dojana, Amelia, Jupiter, Action a Gala.
Byly sledovány: tvorba sušiny, obsah cukru, obsah a -amino dusíku, draslíku a sodíku. Výsledky byly hodnoceny statisticky regresní a korelační analýzou, a analýzou variance na 5 % hladině významnosti.
Výsledky
Výzkum prokázal, že mezi odrůdami jsou při různé výživě dusíkem statisticky významné rozdíly. Obsah cukru je dán především odrůdou, ale u všech odrůd se mění v závislosti na dávkách N hnojení. V daných podmínkách se však nepodařilo prokázat statisticky významné rozdíly mezi odrůdami. Nejvyšší obsah sušiny a cukernatost byly zjišťovány u variant které nebyly hnojeny minerálním dusíkem (tab.1, obr.1). Dávky 160 kg a 240 kg N snižovaly obsah sacharozy o 1,8 - 2,3 % v porovnání s kontrolou. Nehnojená kontrola obsahovala nejméně melasotvorných látek, tj. a -amino dusíku, draslíku a sodíku.
Hnojení dusíkem (při aplikační dávce 160 a 240 kg N/ha) způsobilo statisticky průkazné změny:
· Zvýšení a -amino dusíku a draslíku vzhledem ke kontrole. Dávka 240 kg N zdvojnásobovala obsah a -amino dusíku, a způsobila nárůst draslíku o 41 % a sodíku dokonce o 74 %.
· Nezávisle na zkoušené odrůdě (tj. u všech odrůd) se projevila významná korelace mezi výnosem kořene, výnosem chrástu, poměrem kořene a chrástu, obsahem cukru a biometrickými parametry kořene.
· Negativní korelace byla prokázána mezi sušinou a výnosem chrástu, výnosem kořene, poměren kořene a chrástu a biometrickými znaky kořene.
· Výtěžnost cukru negativně korelovala s výnosy kořene, chrástu mohutností kořenů, jejich tloušťkou a průměrem.
· Obsah a -amino dusíku draslíku a sodíku koreloval kladně s biometrickými ukazateli kořene i s výnosem kořene.
V tab.3 je statisticky vyhodnocena průkaznost vazby mezi znaky měřenými na kořeni u cukrovky. Z hodnot je patrné, že sušina kladně koreluje s výnosy bílého cukru a záporně s a -amino dusíkem, draslíkem a sodíkem. Obsah cukru je v záporné korelaci k a -amino dusíku, draslíku a sodíku. Regresní vztahy jsou dány pro jednotlivé znaky jak v grafické podobě dané regresními přímkami, tak i rovnicí jednoduchého lineárního vztahu (obr.3). Na obr.2 jsou vyhodnoceny relace mezi a -amino dusíkem, draslíkem a sodíkem a sušinou. Kladné korelace byly zjištěny mezi výtěžností bílého cukru a výnosy kořene, sušinou, tloušťkou a délkou kořene. Záporné u a -amino dusíku, draslíku a sodíku. Detailní zhodnocení pro každou z porovnávaných odrůd obsahuje tab.4.
Sledovaná cukernatost vykazuje negativní korelaci k množství kořenů a k výnosu chrástu pouze u odrůdy Action. Výnos bílého cukru negativně koreluje s výše uvedenými parametry u odrůd Action a Atair. U některých odrůd však cukernatost a výnos bílého cukru vykazuje negativní korelaci s kořenovými charakteris-tikami hmotností, tloušťkou a průměrem. Biologické znaky kořenů v kombinaci s odrůdovými zvláštnostmi vykázaly některé kladné relace vztahující se k a -amino dusíku, draslíku a sodíku.
Tab.1: Vliv odrůdy a hnojení N (průměr hodnot) na jakost cukrovky (Effect of cultivar and nitrogen fertilization rate on selected features of roots and efficiency of biological and technological sugar of sugar beet (mean for factor).
factor | sušinadry matter % | cukernatostbiol. sugar % | obsah a NN-a -NH2 mg/100g roots | obsah KK2O % s.m. | obsah NaNa2O %s.m. | výtěžnosttechn. sugar % | výnos cukrusugar yield | ||
odrůdacultivar | dávkaNN rate gN/ha | polar.t/ha | bíléhot/ha | ||||||
Atair | 24,9 | 17,4 | 33 | 0,16 | 0,064 | 14,1 | 12,0 | 9,4 | |
Dojana | 25,1 | 18,1 | 34 | 0,16 | 0,082 | 14,8 | 13,0 | 10,6 | |
Amelia | 26,4 | 18,2 | 27 | 0,17 | 0,062 | 15,3 | 13,0 | 10,7 | |
Jupiter | 24,6 | 19,4 | 29 | 0,16 | 0,054 | 16,4 | 13,5 | 11,6 | |
Action | 25,5 | 17,6 | 32 | 0,19 | 0,059 | 14,4 | 12,9 | 10,8 | |
Gala | 25,4 | 18,4 | 26 | 0,16 | 0,059 | 15,9 | 13,6 | 11,7 | |
LSD (a =0,05) | n.s | 1,08 | n.s | n.s | n.s | 1,32 | n.s | 1,47 | |
- | 0 | 27,0 | 19,6 | 20 | 0,15 | 0,047 | 16,6 | 11,9 | 10,0 |
- | 80 | 25,2 | 18,5 | 26 | 0,15 | 0,055 | 15,6 | 13,3 | 11,2 |
- | 160 | 24,7 | 18,2 | 30 | 0,16 | 0,068 | 15,1 | 13,8 | 11,5 |
- | 240 | 24,1 | 16,9 | 43 | 0,19 | 0,082 | 13,2 | 13,3 | 10,4 |
LSD (a =0,05) | 1,27 | 0,88 | 9,8 | 0,009 | 0,022 | 1,08 | 1,14 | n.s |
n.s- not significant difference
Obr.1: Vliv hnojení N na obsah sacharózy a melasotvorných látek (relativní hodnoty v % kontroly) (Effect of nitrogen fertilisation on the content of sucrose and “melasoformations” in relation to root yield. The results are given in relative values - values obtained from treatments not fertilised with nitrogen are assumed as 100 %).
Tab.2: Korelace mezi vybranými kvalitativními parametry výnosu, biometrickými znaky kořene a výtěžností cukru (průměr 6 odrůd) (Correlation coefficients between qualitative properties and yielding, root biometrics and sugar efficiency (mean for cultivars of sugar beet).
Technologická jakost | Výnos | Poměr kořene a chrástu | Biometrické parametry kořene | Výnos cukru | |||||
chrástu | kořene | hmotnost | délka | tloušťka | průměr | polar.t/ha | bílého t/ha | ||
technological property | yield | coefficient of foliage | biometrics of roots | sugar yield | |||||
leaves | roots | weight | length | width | thickness | biol. | techn | ||
sušina dry matter | -0,614 | -0,574 | -0,422 | -0,513 | -0,624 | -0,604 | -0,624 | n.s | n.s |
polarizační cukrsugar biological | -0,574 | -0,614 | n.s | -0,624 | n.s | -0,604 | -0,594 | n.s | 0,371 |
bílý cukrsugar technolog. | -0,544 | -0,534 | n.s | -0,614 | n.s | -0,594 | -0,604 | n.s | 0,483 |
a -aminoN N-NH2 | 0,574 | 0,574 | n.s | 0,544 | 0,483 | 0,604 | 0,574 | n.s | n.s |
draslík potassium | 0,493 | 0,534 | n.s | 0,503 | n.s | 0,503 | 0,544 | n.s | n.s |
sodík sodium | 0,472 | 0,452 | n.s | 0,594 | 0,432 | 0,544 | 0,534 | n.s | n.s |
Critical values of correlation coefficient for a =: 1 -0,10; 2 -0,05; 3 -0,02; 4-0,01
Tab.3: Korelační koeficienty mezi vybranými znaky cukrovky (Correlation coefficients between qualitative properties of sugar beet).
- | sušinadry matter | polarizačnícukr biological sugar | bílýcukr technological sugar | a -amino NN-NH2 | draslíkpotassium |
- | |||||
polarizační cukrbiological sugar | 0,523 | ||||
bílý cukrtechnological sugar | 0,544 | 0,965 | |||
a -aminoN N-NH2 | -0,533 | -0,685 | -0,725 | - | - |
draslík potassium | -0,544 | -0,645 | -0,745 | 0,624 | - |
sodík sodium | -0,645 | -0,614 | -0,685 | 0,544 | 0,635 |
Critical value of correlation coefficients for a =: 1 -0,10; 2 -0,05; 3 -0,02; 4-0,01
Obr.3: Poměr mezi biologickým a technologickým obsahem cukru a výnosem bulev, biometrikou bulev a obsahem cukru (Relation between biological and technological sugar content and yield of roots, biometrics of roots and sugar efficiency).
Obr.2: Poměr mezi a -amino N a obsahem K a sušiny, obsah K a Na v cukrovce (Relation between of a -aminoacid nitrogen and potassium contents and dry matter, potassium and sodium contents of sugar beet).
Tab.4: Korelační koeficienty mezi kvalitativními ukazateli (Correlation coefficients between qualitative properties).
Odrůda | Výnos | poměrkořene a chrástu | Biometrické parametry kořene | Výnos cukru | ||||||||
hmotnost | délka | tloušťka | Průměr | Polar. t/ha | Bílého t/ha | |||||||
chrástu | kořene | |||||||||||
cultivar | yield | coeff. of foliage | biometrics of roots | sugar yield | ||||||||
leaves | roots | weight | length | width | thickness | biol. | tech. | |||||
polarizační cukr biological sugar | ||||||||||||
Atair | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | |||
Dojana | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | |||
Amelia | n.s | n.s | -0,952 | n.s | n.s | n.s | -0,921 | n.s | n.s | |||
Jupiter | n.s | n.s | n.s | -0,972 | n.s | -0,962 | -0,972 | n.s | n.s | |||
Action | -0,983 | -0,972 | -0,972 | n.s | n.s | n.s | n.s | -0,941 | n.s | |||
Gala | n.s | -n.s | -0,962 | -0,962 | n.s | n.s | -0,983 | n.s | n.s | |||
bílý cukr technological sugar | ||||||||||||
Atair | -0,931 | -0,941 | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | |||
Dojana | n.s | n.s | -0,952 | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | |||
Amelia | n.s | n.s | -0,901 | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | |||
Jupiter | n.s | n.s | n.s | -0,911 | n.s | -0,901 | -0,931 | n.s | n.s | |||
Action | -0,983 | -0,983 | -0,941 | n.s | n.s | n.s | n.s | -0,952 | n.s | |||
Gala | n.s | n.s | -0,962 | -0,952 | n.s | n.s | -0,983 | n.s | n.s | |||
obsah alfaamino N N -a -NH2 | ||||||||||||
Atair | n.s | 0,911 | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | |||
Dojana | n.s | n.s | 0,983 | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | |||
Amelia | n.s | n.s | 0,994 | 0,952 | n.s | 0,911 | 0,941 | n.s | n.s | |||
Jupiter | n.s | n.s | n.s | 0,911 | n.s | 0,911 | 0,941 | n.s | n.s | |||
Action | 0,921 | 0,941 | n.s | 0,962 | 0,983 | 0,941 | 0,972 | 0,941 | n.s | |||
Gala | 0,911 | n.s | n.s | n.s | 0,962 | n.s | n.s | n.s | n.s | |||
draslík potassium | ||||||||||||
Atair | n.s | n.s | n.s | 0,962 | n.s | 0,972 | 0,983 | n.s | n.s | |||
Dojana | n.s | n.s | 0,983 | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | |||
Amelia | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | |||
Jupiter | n.s | n.s | 0,911 | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | |||
Action | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | |||
Gala | n.s | n.s | 0,983 | n.s | n.s | n.s | 0,931 | n.s | n.s | |||
sodík sodium | ||||||||||||
Atair | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | |||
Dojana | n.s | n.s | n.s | n.s | 0,921 | n.s | 0,921 | n.s | n.s | |||
Amelia | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | |||
Jupiter | n.s | n.s | 0,921 | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | n.s | |||
Action | 0,901 | 0,962 | n.s | 0,901 | 0,931 | 0,952 | 0,983 | 0,983 | n.s | |||
Gala | n.s | 0,941 | n.s | 0,931 | n.s | 0,983 | n.s | n.s | n.s |
Závěr
1. Cukernatost a výtěžnost bílého cukru jsou předurčeny odrůdovými parametry. Výnos bílého cukru se měnil v závislosti na odrůdě.
2. Obsah sušiny, bílého a polarizačního cukru i a -amino dusíku, draslíku a sodíku oboustranně koreloval s výnosy chrástu a kořene a biometrickými proměnnými.
3. Jakost kořene lze výrazně měnit aplikací N hnojení. Vyšší dávky N snižovaly obsah sušiny, výtěžnost bílého cukru i cukernatost. Současně se zvyšoval obsah a -amino dusíku, draslíku a sodíku.
4. Obsah bílého a polarizačního cukru, a -amino dusíku, draslíku a sodíku koreloval s výnosem kořene, poměrem kořene a chrástu, a biometrickými parametry kořenů a výnosem cukru.
5. Optimální dávka k udržení dobré jakosti a výnosů cukru by neměla překračovat v podmínkách zájmové oblasti 80 kg N/ha.
Literatura
ARMSTRONG M. (1991). Britsh Sugars Agricultural R&D Priorities: 1991-1996. Britsh Sugar Beet Review, 59, 4, 4-9.
GUTMAŃSKI I. (1990). Działanie wapna, obornika i terminu zbioru na efektywność dawek azotu stosowanych pod buraki cukrowe. Cz. I, Wschody, plonowanie i jakość przetwórcza burakacukrowego. Biul. IHAR, 176, 59-82.
MUSOLFF M. (1987). Wpływ dawek azotu na plonowanie i jakość przetwórczą buraka cukrowego. Praca doktorska. ATR Bydgoszcz.
NOWAKOWSKI M.(1990) Ergebnisse zur weiteren Präzisierung der N-Düngungsempfehlungen zu Zuckerrüben unter Berücksichtigung des anorganischen Bodenstickstoffs (Nan). Halle, Univ. Diss.
Adresa prvního autora
Urszula Prośba-Białczyk | |
Akademia Rolnicza we Wroclawiu | - |
Katedra Szczególowej Uprawy Roslin 50-375 Wroclaw, ul. Norwida 25 | - |
Polsko | - |
Sborník z konference “Řepařství 2000” pořádané Katedrou rostlinné výroby AF ČZU v Praze 23.2.2000
Další články v kategorii Zemědělství
- Zpráva o erozi: Bahna z polí ubylo, ale farmářům se musí utáhnout šrouby (03.05.2024)
- Sněmovna schválila vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy (03.05.2024)
- Vinaři nepožadují po státu kompenzace za škody způsobené mrazy (03.05.2024)
- Agrární komora příští týden rozhodne o uspořádání protestů 22. května v Praze (02.05.2024)
- Musíme podpořit spotřebu biopotravin, apelují některé organizace (02.05.2024)
- Polní dny regenerativního zemědělství (02.05.2024)
- ASZ ČR jednala nejen o inovativním pastevním projektu s Výzkumným ústavem živočišné výroby (02.05.2024)
- Pojišťovny odhadují škody na plodinách po mrazech na stovky milionů korun (30.04.2024)
- ASZ ČR jednala s ministrem zemědělství o sledování majetkové propojenosti (30.04.2024)
- Mrazy zdecimovaly na střední Moravě ovocné sady, hrušky budou vzácností (30.04.2024)