Tvorba výnosu a technologická jakost cukrovky dle odrůdy a dusík

Tvorba výnosu a technologická jakost cukrovky ve vztahu k odrůdě a dusíku

Formation of technological quality of sugar beet related to cultivar and nitrogen fertilisation

U. Prośba-Białczyk, M. Mydlarski, K. Gawęcki

Agricultural University of Wrocław, Department of Crop Production

Summary: The results of studies on the effect of nitrogen fertilisation, at rates 0, 80, 160 and 240 kgN/ha, on the technological value of six sugar beet cultivars showed that the genetically set cultivar properties determined the content of biological and technological sugar. Moreover, the technological value of sugar beet was modified by nitrogen fertilisation. The results indicate also that the content of biological and technological sugar and also a -amino acid nitrogen, potassium and sodium in the roots were correlated with the yield of roots, leaves and foliage coefficient, and also with biometric features of roots and sugar yield.

Key words: sugar beet, nitrogen fertilisation, variety, yield, technological quality.

Souhrn: U šesti odrůd cukrovky byl hodnocen vliv stupňovaných dávek dusíku (0, 80, 160, a 240 kg N/ha) na technologickou jakost a výnos polarizačního a bílého cukru. Bylo zjištěno, že úroveň dusíkatého hnojení ovlivňuje hladinu bílého cukru. Výsledky ukázaly, že obsah cukru bílého i polarizačního, a -amino dusíku, ale i obsah draslíku a sodíku v kořenech korelují s výnosy bulev, s asimilační plochou a s indexem listové plochy a některými dalšími biometrickými znaky kořene.

Klíčová slova: cukrovka, hnojení dusíkem, odrůda, výnos, technologická kvalita.

Úvod

Vysoké dávky N obvykle působí na výnos bulev, ale zpravidla také negativně ovlivňují technologickou kvalitu bulev. Vysoké dávky N zvyšují obsah nitrátů jak v kořeni, tak v listech. Četní autoři dokazují, že dusíkaté hnojení zvyšuje obsah melasotvorných látek, obsah a -amino dusíku, ale snižuje obsah sacharózy (Amstrong 1991, Gutmanski 1990, Musoltt 1997, Nowakowski 1990). Cílem výzkumu bylo posouzení vlivu stupňo-vaných dávek N na změny technologické jakosti kořene u několika odrůd cukrovky.

Metodika

V roce 1997 a 1998 na katedře pěstování rostlin byly hodnoceny polní dvoufaktorové pokusy:

1. s dávkou dusíku: 0, 80, 160, a 240 kg N/ha

2. s odrůdami: Atair, Dojana, Amelia, Jupiter, Action a Gala.

Byly sledovány: tvorba sušiny, obsah cukru, obsah a -amino dusíku, draslíku a sodíku. Výsledky byly hodnoceny statisticky regresní a korelační analýzou, a analýzou variance na 5 % hladině významnosti.

Výsledky

Výzkum prokázal, že mezi odrůdami jsou při různé výživě dusíkem statisticky významné rozdíly. Obsah cukru je dán především odrůdou, ale u všech odrůd se mění v závislosti na dávkách N hnojení. V daných podmínkách se však nepodařilo prokázat statisticky významné rozdíly mezi odrůdami. Nejvyšší obsah sušiny a cukernatost byly zjišťovány u variant které nebyly hnojeny minerálním dusíkem (tab.1, obr.1). Dávky 160 kg a 240 kg N snižovaly obsah sacharozy o 1,8 - 2,3 % v porovnání s kontrolou. Nehnojená kontrola obsahovala nejméně melasotvorných látek, tj. a -amino dusíku, draslíku a sodíku.

Hnojení dusíkem (při aplikační dávce 160 a 240 kg N/ha) způsobilo statisticky průkazné změny:

· Zvýšení a -amino dusíku a draslíku vzhledem ke kontrole. Dávka 240 kg N zdvojnásobovala obsah a -amino dusíku, a způsobila nárůst draslíku o 41 % a sodíku dokonce o 74 %.

· Nezávisle na zkoušené odrůdě (tj. u všech odrůd) se projevila významná korelace mezi výnosem kořene, výnosem chrástu, poměrem kořene a chrástu, obsahem cukru a biometrickými parametry kořene.

· Negativní korelace byla prokázána mezi sušinou a výnosem chrástu, výnosem kořene, poměren kořene a chrástu a biometrickými znaky kořene.

· Výtěžnost cukru negativně korelovala s výnosy kořene, chrástu mohutností kořenů, jejich tloušťkou a průměrem.

· Obsah a -amino dusíku draslíku a sodíku koreloval kladně s biometrickými ukazateli kořene i s výnosem kořene.

V tab.3 je statisticky vyhodnocena průkaznost vazby mezi znaky měřenými na kořeni u cukrovky. Z hodnot je patrné, že sušina kladně koreluje s výnosy bílého cukru a záporně s a -amino dusíkem, draslíkem a sodíkem. Obsah cukru je v záporné korelaci k a -amino dusíku, draslíku a sodíku. Regresní vztahy jsou dány pro jednotlivé znaky jak v grafické podobě dané regresními přímkami, tak i rovnicí jednoduchého lineárního vztahu (obr.3). Na obr.2 jsou vyhodnoceny relace mezi a -amino dusíkem, draslíkem a sodíkem a sušinou. Kladné korelace byly zjištěny mezi výtěžností bílého cukru a výnosy kořene, sušinou, tloušťkou a délkou kořene. Záporné u a -amino dusíku, draslíku a sodíku. Detailní zhodnocení pro každou z porovnávaných odrůd obsahuje tab.4.

Sledovaná cukernatost vykazuje negativní korelaci k množství kořenů a k výnosu chrástu pouze u odrůdy Action. Výnos bílého cukru negativně koreluje s výše uvedenými parametry u odrůd Action a Atair. U některých odrůd však cukernatost a výnos bílého cukru vykazuje negativní korelaci s kořenovými charakteris-tikami hmotností, tloušťkou a průměrem. Biologické znaky kořenů v kombinaci s odrůdovými zvláštnostmi vykázaly některé kladné relace vztahující se k a -amino dusíku, draslíku a sodíku.

Tab.1: Vliv odrůdy a hnojení N (průměr hodnot) na jakost cukrovky (Effect of cultivar and nitrogen fertilization rate on selected features of roots and efficiency of biological and technological sugar of sugar beet (mean for factor).

factor

sušina

dry matter

%

cukernatost

biol. sugar

%

obsah a N

N-a -NH2

mg/100g roots

obsah K

K2O

% s.m.

obsah Na

Na2O

%s.m.

výtěžnost

techn.

sugar

%

výnos cukru

sugar yield

odrůda

cultivar

dávkaN

N rate

gN/ha

polar.

t/ha

bílého

t/ha

Atair

24,9

17,4

33

0,16

0,064

14,1

12,0

9,4

Dojana

25,1

18,1

34

0,16

0,082

14,8

13,0

10,6

Amelia

26,4

18,2

27

0,17

0,062

15,3

13,0

10,7

Jupiter

24,6

19,4

29

0,16

0,054

16,4

13,5

11,6

Action

25,5

17,6

32

0,19

0,059

14,4

12,9

10,8

Gala

25,4

18,4

26

0,16

0,059

15,9

13,6

11,7

LSD (a =0,05)

n.s

1,08

n.s

n.s

n.s

1,32

n.s

1,47

-

0

27,0

19,6

20

0,15

0,047

16,6

11,9

10,0

-

80

25,2

18,5

26

0,15

0,055

15,6

13,3

11,2

-

160

24,7

18,2

30

0,16

0,068

15,1

13,8

11,5

-

240

24,1

16,9

43

0,19

0,082

13,2

13,3

10,4

LSD (a =0,05)

1,27

0,88

9,8

0,009

0,022

1,08

1,14

n.s

n.s- not significant difference

Obr.1: Vliv hnojení N na obsah sacharózy a melasotvorných látek (relativní hodnoty v % kontroly) (Effect of nitrogen fertilisation on the content of sucrose and “melasoformations” in relation to root yield. The results are given in relative values - values obtained from treatments not fertilised with nitrogen are assumed as 100 %).

Image1.jpg

Tab.2: Korelace mezi vybranými kvalitativními parametry výnosu, biometrickými znaky kořene a výtěžností cukru (průměr 6 odrůd) (Correlation coefficients between qualitative properties and yielding, root biometrics and sugar efficiency (mean for cultivars of sugar beet).

Technologická jakost

Výnos

Poměr kořene a chrástu

Biometrické parametry kořene

Výnos cukru

chrástu

kořene

hmotnost

délka

tloušťka

průměr

polar.

t/ha

bílého t/ha

technological property

yield

coefficient of foliage

biometrics of roots

sugar yield

leaves

roots

weight

length

width

thickness

biol.

techn

sušina dry matter

-0,614

-0,574

-0,422

-0,513

-0,624

-0,604

-0,624

n.s

n.s

polarizační cukr

sugar biological

-0,574

-0,614

n.s

-0,624

n.s

-0,604

-0,594

n.s

0,371

bílý cukr

sugar technolog.

-0,544

-0,534

n.s

-0,614

n.s

-0,594

-0,604

n.s

0,483

a -aminoN N-NH2

0,574

0,574

n.s

0,544

0,483

0,604

0,574

n.s

n.s

draslík potassium

0,493

0,534

n.s

0,503

n.s

0,503

0,544

n.s

n.s

sodík sodium

0,472

0,452

n.s

0,594

0,432

0,544

0,534

n.s

n.s

Critical values of correlation coefficient for a =: 1 -0,10; 2 -0,05; 3 -0,02; 4-0,01

Tab.3: Korelační koeficienty mezi vybranými znaky cukrovky (Correlation coefficients between qualitative properties of sugar beet).

-

sušina

dry matter

polarizačnícukr biological sugar

bílýcukr technological sugar

a -amino N

N-NH2

draslík

potassium

-

polarizační cukr

biological sugar

0,523

bílý cukr

technological sugar

0,544

0,965

a -aminoN N-NH2

-0,533

-0,685

-0,725

--

draslík potassium

-0,544

-0,645

-0,745

0,624

-

sodík sodium

-0,645

-0,614

-0,685

0,544

0,635

Critical value of correlation coefficients for a =: 1 -0,10; 2 -0,05; 3 -0,02; 4-0,01

Obr.3: Poměr mezi biologickým a technologickým obsahem cukru a výnosem bulev, biometrikou bulev a obsahem cukru (Relation between biological and technological sugar content and yield of roots, biometrics of roots and sugar efficiency).

Image2.jpg

Obr.2: Poměr mezi a -amino N a obsahem K a sušiny, obsah K a Na v cukrovce (Relation between of a -aminoacid nitrogen and potassium contents and dry matter, potassium and sodium contents of sugar beet).

Image3.jpg

Tab.4: Korelační koeficienty mezi kvalitativními ukazateli (Correlation coefficients between qualitative properties).

Odrůda

Výnos

poměr

kořene a chrástu

Biometrické parametry kořene

Výnos cukru

hmotnost

délka

tloušťka

Průměr

Polar. t/ha

Bílého t/ha

chrástu

kořene

cultivar

yield

coeff. of foliage

biometrics of roots

sugar yield

leaves

roots

weight

length

width

thickness

biol.

tech.

polarizační cukr biological sugar

Atair

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

Dojana

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

Amelia

n.s

n.s

-0,952

n.s

n.s

n.s

-0,921

n.s

n.s

Jupiter

n.s

n.s

n.s

-0,972

n.s

-0,962

-0,972

n.s

n.s

Action

-0,983

-0,972

-0,972

n.s

n.s

n.s

n.s

-0,941

n.s

Gala

n.s

-n.s

-0,962

-0,962

n.s

n.s

-0,983

n.s

n.s

bílý cukr technological sugar

Atair

-0,931

-0,941

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

Dojana

n.s

n.s

-0,952

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

Amelia

n.s

n.s

-0,901

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

Jupiter

n.s

n.s

n.s

-0,911

n.s

-0,901

-0,931

n.s

n.s

Action

-0,983

-0,983

-0,941

n.s

n.s

n.s

n.s

-0,952

n.s

Gala

n.s

n.s

-0,962

-0,952

n.s

n.s

-0,983

n.s

n.s

obsah alfaamino N N -a -NH2

Atair

n.s

0,911

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

Dojana

n.s

n.s

0,983

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

Amelia

n.s

n.s

0,994

0,952

n.s

0,911

0,941

n.s

n.s

Jupiter

n.s

n.s

n.s

0,911

n.s

0,911

0,941

n.s

n.s

Action

0,921

0,941

n.s

0,962

0,983

0,941

0,972

0,941

n.s

Gala

0,911

n.s

n.s

n.s

0,962

n.s

n.s

n.s

n.s

draslík potassium

Atair

n.s

n.s

n.s

0,962

n.s

0,972

0,983

n.s

n.s

Dojana

n.s

n.s

0,983

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

Amelia

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

Jupiter

n.s

n.s

0,911

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

Action

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

Gala

n.s

n.s

0,983

n.s

n.s

n.s

0,931

n.s

n.s

sodík sodium

Atair

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

Dojana

n.s

n.s

n.s

n.s

0,921

n.s

0,921

n.s

n.s

Amelia

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

Jupiter

n.s

n.s

0,921

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

n.s

Action

0,901

0,962

n.s

0,901

0,931

0,952

0,983

0,983

n.s

Gala

n.s

0,941

n.s

0,931

n.s

0,983

n.s

n.s

n.s

Závěr

1. Cukernatost a výtěžnost bílého cukru jsou předurčeny odrůdovými parametry. Výnos bílého cukru se měnil v závislosti na odrůdě.

2. Obsah sušiny, bílého a polarizačního cukru i a -amino dusíku, draslíku a sodíku oboustranně koreloval s výnosy chrástu a kořene a biometrickými proměnnými.

3. Jakost kořene lze výrazně měnit aplikací N hnojení. Vyšší dávky N snižovaly obsah sušiny, výtěžnost bílého cukru i cukernatost. Současně se zvyšoval obsah a -amino dusíku, draslíku a sodíku.

4. Obsah bílého a polarizačního cukru, a -amino dusíku, draslíku a sodíku koreloval s výnosem kořene, poměrem kořene a chrástu, a biometrickými parametry kořenů a výnosem cukru.

5. Optimální dávka k udržení dobré jakosti a výnosů cukru by neměla překračovat v podmínkách zájmové oblasti 80 kg N/ha.

Literatura

ARMSTRONG M. (1991). Britsh Sugars Agricultural R&D Priorities: 1991-1996. Britsh Sugar Beet Review, 59, 4, 4-9.

GUTMAŃSKI I. (1990). Działanie wapna, obornika i terminu zbioru na efektywność dawek azotu stosowanych pod buraki cukrowe. Cz. I, Wschody, plonowanie i jakość przetwórcza burakacukrowego. Biul. IHAR, 176, 59-82.

MUSOLFF M. (1987). Wpływ dawek azotu na plonowanie i jakość przetwórczą buraka cukrowego. Praca doktorska. ATR Bydgoszcz.

NOWAKOWSKI M.(1990) Ergebnisse zur weiteren Präzisierung der N-Düngungsempfehlungen zu Zuckerrüben unter Berücksichtigung des anorganischen Bodenstickstoffs (Nan). Halle, Univ. Diss.

Adresa prvního autora

Urszula Prośba-Białczyk

Akademia Rolnicza we Wroclawiu

-

Katedra Szczególowej Uprawy Roslin

50-375 Wroclaw, ul. Norwida 25

-

Polsko

-

Sborník z konference “Řepařství 2000” pořádané Katedrou rostlinné výroby AF ČZU v Praze 23.2.2000

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info