Úřad pro bezpečnost potravin posoudí bezpečnost mléka a masa z klonovaných zvířat

Komise požádala Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) o posouzení, zda maso a mléčné výrobky z klonovaných

Evropská komise zaslala Evropskému úřadu pro bezpečnost potravin žádost, aby vypracovala vědeckou zprávu o dopadech klonování zvířat na bezpečnost potravin, zvířata a životní prostředí. Zpráva by měla jasně říci, zda maso a mléko z klonovaných zvířat je bezpečné ke konzumaci. Dokument by měl vypracován do srpna tohoto roku.

Žádost Komise přichází krátce poté, co americký úřad pro potraviny a léčiva (FDA) v prosinci 2006 ve svém hodnocení uvedl, že mléčné a masné výrobky pocházející z klonovaného dobytka, prasat a koz nepředstavují pro člověka žádné riziko a lze je tedy bezpečně konzumovat. Na druhé straně FDA doporučil, aby nebyly konzumovány výrobky pocházející z klonovaných ovcí, protože nebyl ještě úřadem zpracován dostatečný počet vzorků klonovaných ovcí, aby mohla být jasně zaručena bezpečnost jejich využití pro další zpracování. V současné době probíhá konzultační proces k této zprávě. Její konečné znění by mělo být schváleno v dubnu.

V Evropské unii zatím neexistuje žádná regulace konzumace potravin z klonovaných živočichů. Komise se ale snaží reflektovat vývoj v této oblasti v rámci legislativy o nových potravinách, zootechnice a zdraví zvířat.

Klonování v Evropě nepatří mezi komerční aktivity a není známo, že by se klonované výrobky dostaly do evropského potravního řetězce. Ovšem podle dopisu Komise zaslaného EFSA jsme „na pokraji širokého komerčního využití“ těchto výrobků a také „se očekává, že klonované výrobky se rozšíří v globálním potravinovém řetězci ještě před rokem 2010“. V současné době roste zájem o klonování hospodářských zvířat, a to zejména v USA.

Evropská komise zároveň požádala Evropskou etickou komisi, aby se vyjádřila k etice klonování.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info