Úroda už se mění na kořalku

První letošní plody ovoce už přeměnila na kořalku palírna ovoce v Březové na Sokolovsku. Ta je jedinou legální výrobnou svého druhu v Karlovarském kraji. Zákazníci do ní jezdí například až z Tachovska nebo ze Střáže nad Ohří.

"Lidé už nosí plody, zatím hlavně třešně a malé švestky, takzvané špendlíky. Například jablka ještě nejsou zralá," říká majitel palírny Miroslav Tancl.

Plody jsou malé, úroda ale velká

Letos se pálenky dočkají její milovníci později než v minulém roce. Loni totiž panovalo extrémně suché a teplé počasí, díky kterému uzrávalo ovoce dříve. "Letošek je vlastně normální stav. A co se týče úrody, výnosy budou asi dobré. Samozřejmě, že řada druhů ovoce ještě není sklizena. První výsledky ale napovídají, že letošek můžeme brát jako pěstitelsky úspěšný rok. Třeba švestek je letos opravdu hodně," uvádí předseda Unie destilatérů Václav Šitner.

"Ovoce je drobnější, ale je ho hodně, a tak spíše než na uskladnění nebo kompotování je hodně lidí spíše využije právě k výrobě pálenky," míní zkušený sadař Richard Schwarz.

Litr pálenky vyjde na sto čtyřicet korun

Pokud přinesou lidé do palírny už hotový kvas, vyjde je jeden litr padesátiprocentní pálenky na sto čtyřicet korun. "Neví-li si rady, jak kvas správně udělat, mohou dovézt jen ovoce a my jim poradíme. Máme tu i drtič ovoce, který je zapotřebí na jablka a hrušky. Půjčíme jim i barel a kvas si u nás mohou i uskladnit," říká Miroslav Tancl. Za kilogram namletého ovoce si zákazník připlatí tři koruny.

Ceny odkoukali majitelé palíren na Moravě. "Jeli jsme tam na zkušenou. Ceny, kterými jsme se inspirovali, jsou na Moravě nízké kvůli velké konkurenci," upřesňuje Miroslav Tancl. Na jeden litr padesátiprocentní pálenky je podle majitele palírny zapotřebí deseti kilogramů kvalitního ovoce. "Plody ale nesmí být nahnilé. Nahnědlé a měkké nevadí, ale plíseň ano. Špatné také je, když není ovoce očištěno. Pokud mezi plody zůstane tráva a hlína, rychle se to potom kazí," vysvětluje Tancl.

Kvašení podle něj trvá zhruba pět týdnů, záleží ale na teplotě. "Zvláště u hrušek je zapotřebí proces bedlivě sledovat, mají totiž sklon k octovatění," radí.

Vypálit se dá i kiwi, experimentálně meloun

Obyvatelé Březové si už na palírnu v obci zvykají. "Kamarád, který má zahrádku, si vždy dělá srandu, když mu spadne pár jablek. Říká, že mu upadlo deci calvadosu," říká s úsměvem majitel palírny.

Ten se také někdy setkává s netradičními požadavky svých zákazníků. "Ptají se například, jestli by se daly vypálit melouny. Nikdy jsme s exotickými plody nepracovali, ale vím třeba, že se dělá pálenka z kiwi. Tak proč to nezkusit. I kdyby nám někdo přinesl naložené datle, uděláme z nich pálenku jako hrom," slibuje Miroslav Tancl.

MISTR PALIČ. Jedinou oficiální palírnu ovoce v Karlovarském kraji vlastní Miroslav Tancl (na snímku) z Březové na Sokolovsku. Zákazníci za ním jezdí například až z Tachovska nebo ze Střáže nad Ohří.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info