V Kloboukách u Brna se dnes sklízely hrozny pro ledové víno

Jako jeden z mála dnes začal Pavlovín, vinařství Velké Pavlovice sklízet hrozny pro výrobu ledového vína. Většina jihomoravských vinařství už hrozny sklidila, protože jim počasí na konci léta nepřálo, vyplývá z odpovědí vinařů.

Pavlovín si ponechal pro ledové víno odrůdu Chardonnay na menší vinici u provozovny v Bohumilicích poblíž Klobouk u Brna, kde bylo možné mít hrozny stále pod kontrolou. „V letošním roce jde o raritu, ročník 2014 je z vinařského pohledu slabší. Myslím, že málokdo zariskoval a nechal si na vinici hrozny," uvedl ředitel Radim Heča.

Aby byly hrozny sklizené a dané do lisu ještě zmrzlé, vyrazilo dnes na vinici čítající 2000 hlav velké množství lidí už v 6:30. Pokud se víno podaří, mělo by ho být zhruba 100 litrů.

Že bude mít Pavlovín letos raritu, potvrzují i ředitel Vinných sklepů Lechovice Ivan Kalaš a ředitel Vinařství Sádek na Třebíčsku Lubomír Lampíř. „Deštivý podzim pokazil kvalitu hroznů, takže budeme dělat jen slámové," uvedl Kalaš.

V Sádku chytily bobule po vydatných deštích na konci srpna plíseň a hrozny začaly praskat. „Nešlo to nechat na vinicích," řekl Lampíř a podotkl, že je ve skladech ještě dostatek ledového vína z loňského ročníku.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info