V pololetí se v ČR vyrobilo téměř devět milionů hektolitrů piva

Celkem 8,98 milionu hektolitrů piva vyrobily v prvním pololetí české pivovary. V meziročním srovnání to představuje nárůst o 1,3 procenta. Malé pivovary vyrobily za prvních šest měsíců o zhruba šest procent piva méně než loni, konkrétně 900 tisíc hektolitrů a zaujímali tak 11 procent trhu. Na dnešním setkání s novináři to řekl viceprezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů (ČSMNP) Karel Witz.Nejvíce piva se od ledna do června vyrobilo v Plzeňském prazdroji (2,5 milionu hektolitrů), což odpovídá tržnímu podílu 28,34 procenta. Druhé místo zaujímá Radegast s výrobou jednoho milionu hektolitrů piva a podílem na trhu 11,51 procenta, třetí je Smíchovský pivovar s výstavem 629,7 tisíc hektolitrů piva a podílem na trhu 7,01 procenta.Ve srovnání s prvním pololetím roku 2002 si letos nejvíce polepšily pivovary ze skupiny Drinsk Union - Krásné Březno (o 41,39 procenta) a Velké Březno (o 30,16 procenta), naopak hůře se daří zejména Ostravaru a Přerovskému Zubrovi (pokles shodně o 15 procent).Z celkového počtu vystaveného a prodaného piva se v prvním pololetí prodalo 62 procent výčepního piva, 34 procent ležáku, něco přes dvě procenta nealkoholického piva a přibližně jedno procento piv speciálních. Přibližně pětina piva se prodá točeného, zbytek tvoří pivo lahvové. "Tato statistika však nerozlišuje, kolik piva se prodá na českém trhu a kolik se vyveze do zahraničí," upozornil Witz.V loňském roce všechny české pivovary vyprodukovaly 18,178 milionu hektolitrů piva, což bylo o 1,5 procenta více než v roce předchozím. V prvním pololetí letošního roku bylo v provozu celkem 53 pivovarů včetně pivovarů restauračních.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info