Ve třetině plodů byly jedy
19.12.2001 | Zemské noviny
Obrovská a pěkně vybarvená zelenina není vždy tím nejlepším, co si lidé mohou koupit na vánoční stůl. Taková zelenina a ovoce totiž může obsahovat škodliviny, které se usazují v těle a způsobují zdravotní potíže.
Nešetrné používání chemikálií v zemědělství, kterými se někteří nezodpovědní pěstitelé snaží vylepšovat vzhled a velikost plodů, je často příčinou zdravotní závadnosti potravin. Při dlouhodobé konzumaci se mohou podepsat na zdraví. Stopy po chemikáliích jsou v některých druzích zeleniny a ovoce patrné dokonce i na chuti. "Koupila jsem si včera krásný zeleňoučký salát, ale moc jsem si na něm kvůli sírové pachuti nepochutnala," řekla Marie Brázdová z pražských Vinohrad. Odborníci vysvětlují, že podobnou chuť vyvolává přemíra chemických látek - pesticidů. Při předávkování půdy se dostávají ve zbytkové podobě do plodin. "Těžké kovy a různé typy chemikálií se ukládají v některých orgánech těla a ne vždy se je daří vyplavit," upozornil Jaroslav Krátký, obvodní lékař z Brna. "Problémy s ledvinami, játry, ale i slinivkou potom mohou být právě následkem nedobrovolného dopování organismu umělými hnojivy, pesticidy a fungicidy," dodal lékař. Podle něj se tyto látky ve větších dávkách navenek mohou projevit změnou chuti. "Někdy jsou pesticidy i chuťově patrné, mohou mít i slabou pachuť po síře," řekla Marcela Okrouhlická, rostlinolékařka z Ústí nad Labem. Zbytkové látky v ovoci a zelenině přísně sleduje Česká zemědělská inspekce. Její inspektoři letos odebrali přes osm set vzorků a výsledky byly alarmující. "Pesticidy obsahovalo 26 procent vzorků, u dovážených plodů dokonce 36 procent," řekla Daniela Kolejková, tisková mluvčí inspekce. Hodně nálezů bylo u jablek dovážených z Itálie, Španělska a Argentiny. Překročené dávky byly i v broskvích z Itálie, jahodách z Belgie, paprikách z Maďarska a grapefruitech z Turecka. Zboží, které neodpovídá normě, musí z pultů pryč. Vyšší podíl závadnosti u plodů z dovozu vysvětlují specialisté odlišnými předpisy. "Evropská unie je mírnější," říkají. Unie podle nich povoluje prodávat i to, co v Česku inspekce stahuje, nebo dokonce zakazuje distribuovat. Chce-li mít spotřebitel jistotu, měl by si vyžádat atest označený SISPO. "Je to znak pro výrobu plodin bez chemie," uvedl tajemník Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík. V těchto případech chemická závadnost nehrozí.
Co vás může upozornit na závady
* zelenina a ovoce má nepatrnou příchuť chemikálie
* plody nejsou zásadně nikdy červivé
* přitažlivý vzhled přímo vybízející k zakousnutí
Další články v kategorii Zemědělství
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)
- V Bruselu protestují tisíce zemědělců proti zemědělské politice EU (19.12.2025)
- Projekt Hlídače státu: Agrofert má i přes Babišův střet zájmů zakázky od státu (19.12.2025)
- Itálie a Francie jsou proti rychlému schválení a podpisu dohody Mercosur (18.12.2025)
- Čí zájmy hájí premiér Babiš na jednání Evropské rady k rozpočtu? Naší země, nebo svého agroholdingu? (18.12.2025)
- Evropský parlament schválil odklad nařízení o odlesňování o další rok (18.12.2025)
- Řečtí zemědělci pokračují v blokádách i po příslibu více peněz (18.12.2025)

Tweet



