Ve třetině plodů byly jedy

Obrovská a pěkně vybarvená zelenina není vždy tím nejlepším, co si lidé mohou koupit na vánoční stůl. Taková zelenina a ovoce totiž může obsahovat škodliviny, které se usazují v těle a způsobují zdravotní potíže.

Nešetrné používání chemikálií v zemědělství, kterými se někteří nezodpovědní pěstitelé snaží vylepšovat vzhled a velikost plodů, je často příčinou zdravotní závadnosti potravin. Při dlouhodobé konzumaci se mohou podepsat na zdraví. Stopy po chemikáliích jsou v některých druzích zeleniny a ovoce patrné dokonce i na chuti. "Koupila jsem si včera krásný zeleňoučký salát, ale moc jsem si na něm kvůli sírové pachuti nepochutnala," řekla Marie Brázdová z pražských Vinohrad. Odborníci vysvětlují, že podobnou chuť vyvolává přemíra chemických látek - pesticidů. Při předávkování půdy se dostávají ve zbytkové podobě do plodin. "Těžké kovy a různé typy chemikálií se ukládají v některých orgánech těla a ne vždy se je daří vyplavit," upozornil Jaroslav Krátký, obvodní lékař z Brna. "Problémy s ledvinami, játry, ale i slinivkou potom mohou být právě následkem nedobrovolného dopování organismu umělými hnojivy, pesticidy a fungicidy," dodal lékař. Podle něj se tyto látky ve větších dávkách navenek mohou projevit změnou chuti. "Někdy jsou pesticidy i chuťově patrné, mohou mít i slabou pachuť po síře," řekla Marcela Okrouhlická, rostlinolékařka z Ústí nad Labem. Zbytkové látky v ovoci a zelenině přísně sleduje Česká zemědělská inspekce. Její inspektoři letos odebrali přes osm set vzorků a výsledky byly alarmující. "Pesticidy obsahovalo 26 procent vzorků, u dovážených plodů dokonce 36 procent," řekla Daniela Kolejková, tisková mluvčí inspekce. Hodně nálezů bylo u jablek dovážených z Itálie, Španělska a Argentiny. Překročené dávky byly i v broskvích z Itálie, jahodách z Belgie, paprikách z Maďarska a grapefruitech z Turecka. Zboží, které neodpovídá normě, musí z pultů pryč. Vyšší podíl závadnosti u plodů z dovozu vysvětlují specialisté odlišnými předpisy. "Evropská unie je mírnější," říkají. Unie podle nich povoluje prodávat i to, co v Česku inspekce stahuje, nebo dokonce zakazuje distribuovat. Chce-li mít spotřebitel jistotu, měl by si vyžádat atest označený SISPO. "Je to znak pro výrobu plodin bez chemie," uvedl tajemník Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík. V těchto případech chemická závadnost nehrozí.

Co vás může upozornit na závady

* zelenina a ovoce má nepatrnou příchuť chemikálie

* plody nejsou zásadně nikdy červivé

* přitažlivý vzhled přímo vybízející k zakousnutí

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info