Ve Višegrádské čtyřce představují potravinářské normy EU stále ještě bolavou záležitost

Komisař pro veřejné zdraví zdravotnictví a ochranu spotřebitele David Byrne opět zdůraznil nezbytnost, aby přistupující státy sladily své normy na nezávadnost potravin s EU ještě dříve, než v květnu příštího roku do EU vstoupí. V květnu Evropská komise České republice, Maďarsku, Polsku a Slovensku připomněla, že podniky působící v zemědělství a potravinářství potřebují urychlenou modernizaci, aby byly schopny splnit unijní normy týkající se veterinárních, a fytosanitárních opatření, stejně jako veřejného zdraví. Dne 10. října komisař Byrne dokončí cestu po všech čtyřech státech návštěvou Slovenska. Během jeho nedávné návštěvy Prahy se jednání soustředila právě na to, jakým způsobem budou po rozšíření zaváděna pravidla týkající se potravinářských podniků. Některé firmy v přistupujících zemích mají sjednána přechodná období, která jim umožní pokračovat v odbytu na domácím trhu a přitom současně provádět modernizaci. Většina potravinářských podniků však přechodná období nemá, a proto stojí před hrozbou uzavření, nesplní-li do 1. května 2004 normy platné v EU. Jednou z možností řešení této situace je rozšíření seznamů podniků požívajících výhod přechodného období.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info