Vědci: Chuť na maso se dědí

Děti od svých rodičů dědí chuť na maso a ryby. Pokud však jde o zeleninu či dezerty, je to spíš než přírodou dáno výchovou.

Vědci, kteří srovnávali preference potravin u jednovaječných a dvouvaječných dvojčat, zjistili, že některé chutě se dědí, zatímco jiné si člověk osvojuje.

Tým kolem britské profesorky Jane Wardleové z britského výzkumného centra rakoviny (Cancer Research UK) zkoumal matky 103 párů čtyřletých a pětiletých jednovaječných dvojčat a 111 párů dvouvaječných dvojčat.

Při výzkumu jim vědci předložili seznam 77 jídel či potravin v různých kategoriích a matky dětí měly určit, nakolik je jejich potomci mají rádi.

Jednovaječná dvojčata sdílí stejné geny, zatímco dvouvaječná jen polovinu, takže srovnání jejich chuťových preferencí prý může zvýraznit ty, které se dědí a které jsou naopak ovlivněné prostředím.

"Například pokud si vezmete výšku, u jednovaječných dvojčat byste zjistili, že jsou si výškově velmi blízcí a u neidentických dvojčat tak blízcí nejsou. To nám říká, že výška je dědičná," uvádí Jane Wardleová.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info