Vědci popírají škodlivost geneticky změněných potravin
15.08.1998 | Právo
Právo 15.8.1998
Vedci popírají škodlivost geneticky zmenených potravin
Zprávy britského vedce Arpada Pusztaie, který zpochybnil nezávadnost geneticky modifikovaných potravin, byly oznaceny za nesprávné. Podle Rowettova výzkumného ústavu se totiž Pusztai dopustil omylu, když uvedl, že na základe výsledku jeho výzkumu mohou geneticky pozmenené potraviny zabránit rustu krys a poškodit jejich imunitní systém.
Reditel výzkumného ústavu ve skotském Aberdeenu Phillip James ve stredu uvedl, že vedec špatne vyložil získané informace, a celou událost oznacil "za tragickou chybu". "Prišel s tím príliš rychle a príliš brzy," dodal James s tím, že správný výsledek výzkumu, pri nemž bylo pet krys krmeno 100 dní modifikovanými bramborami, bude oznámen až poté, co jej proverí i ostatní vedecké týmy.
Pusztai vyvolal bourlivou debatu o vyhlášení moratoria na geneticky modifikované potraviny. V Británii stále vetší pocet potravin obsahuje geneticky pozmenené složky, pricemž neexistuje zákon, který by vyžadoval varující etiketu na obalu.
(BBC, dš)
Další články v kategorii Zemědělství
- MŽP chce omezit přiznávání náhrady za škody vlkem (08.12.2025)
- Agrárně-potravinářské komory: Tatranská deklarace o budoucím vývoji Společné zemědělské politiky Evropské unie (08.12.2025)
- Optimální intenzita probírek podporuje odolnost smrkových monokultur, uvádí nová studie (08.12.2025)
- Skupina Agrostroj Pelhřimov se loni dostala do ztráty 316,5 milionu korun (08.12.2025)
- Nařízení o mimořádných rostlinolékařských opatřeních proti zavlékání nebezpečné karanténní choroby révy vinné do Česka (07.12.2025)
- Agrární komory zemí V4 odmítly chystané změny v zemědělské politice EU (06.12.2025)
- SVS vymezila rizikovou oblast s opatřeními proti šíření ptačí chřipky (05.12.2025)
- Státy EU a europarlament se shodly na odkladu nařízení o odlesňování o další rok (05.12.2025)
- Hospodářství je srdcem naší rodiny, říkají čerství držitelé ocenění Farma roku 2025 (05.12.2025)
- Evropské obiloviny jsou zasaženy věčnými chemikáliemi, varuje nová studie (05.12.2025)

Tweet



