Vědci popírají škodlivost geneticky změněných potravin

Právo 15.8.1998

Vedci popírají škodlivost geneticky zmenených potravin

Zprávy britského vedce Arpada Pusztaie, který zpochybnil nezávadnost geneticky modifikovaných potravin, byly oznaceny za nesprávné. Podle Rowettova výzkumného ústavu se totiž Pusztai dopustil omylu, když uvedl, že na základe výsledku jeho výzkumu mohou geneticky pozmenené potraviny zabránit rustu krys a poškodit jejich imunitní systém.

Reditel výzkumného ústavu ve skotském Aberdeenu Phillip James ve stredu uvedl, že vedec špatne vyložil získané informace, a celou událost oznacil "za tragickou chybu". "Prišel s tím príliš rychle a príliš brzy," dodal James s tím, že správný výsledek výzkumu, pri nemž bylo pet krys krmeno 100 dní modifikovanými bramborami, bude oznámen až poté, co jej proverí i ostatní vedecké týmy.

Pusztai vyvolal bourlivou debatu o vyhlášení moratoria na geneticky modifikované potraviny. V Británii stále vetší pocet potravin obsahuje geneticky pozmenené složky, pricemž neexistuje zákon, který by vyžadoval varující etiketu na obalu.

(BBC, dš)

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info