Vepříny hromadně končí. Farmáři bijí na poplach
13.10.2010 | Denik.cz
Za každou hanáckou vsí býval vždycky vepřín, z něhož se rozléhal do kraje kvikot prasat a šířila vůně slibující bohatou úrodu.
To už v posledních letech patří téměř minulosti. Chovy vepřového zanikají v regionu jeden za druhým. „Situace je katastrofální. Chovy prasat redukujeme, protože se prostě nevyplatí. Například na farmě v Želči máme prasata už jen na dokrmení. Až je prodáme, tak zavřeme,“ konstatoval Miloslav Vrána, ředitel Zemědělské obchodní společnosti v Brodku u Prostějova.
Podle něj není možné udržet chov, pokud po letošních žních stojí tuna krmného obilí kolem čtyř tisíc a kilogram živé váhy se prodává za dvacet šest korun. „Minimální cena, za kterou se dá vyrobit, je kolem jedenatřiceti nebo dvaatřiceti korun,“ uvedl Vrána.
Vepřové maso dováží Česko z Německa. „Letos ho bude asi polovina. Dováží se především méně kvalitní části zvířat. Na výrobce tlačí řetězce a ti se musí cenou přizpůsobit,“ vysvětlil předseda české Agrární komory Jan Veleba.
Výslednou cenu přičítají dotacím
Krize v odbytu vepřového je v celé Evropě, přesto například v Německu se chovy mírně zvyšují. Němečtí zemědělci mají přitom mnohem vyšší vstupy do výroby. Výslednou nižší cenu masa pak jejich čeští konkurenti přičítají skrytým dotacím.
Cenu navíc stlačuje i konkurence z východu. „Evropané si zvykli na dostatek potravin jako na samozřejmost. A pak si sami na sebe upletli bič v podobě různých předpisů zajišťujících komfort zvířat, hygienu, bezpečnost výroby a podobně. To vše výsledný produkt nesmírně prodražuje. Jsou však země, kde nikoho nezajímá, jestli je zvířat v kotci deset nebo padesát, nebo jestli je u každého vepřína zásobník na kejdu. Z nich pak samozřejmě mohou překupníci dodávat velmi lacino,“ popsal situaci hlavní zootechnik společnosti Agrispol Mořice Roman Palát.
S dovozem laciného masa, který likviduje místní podniky, však nikdo nic nedělá. „Je to problém, o kterém nikdo nechce nic slyšet a politici dělají, jako by neexistoval,“ postěžoval si Jan Veleba.
Sami zemědělci tvrdí, že by pro ně bylo nejlepší plošné odstranění všech dotací v celé Unii. „Pak by se vidělo, kdo umí vyrobit kvalitní potravinu a za jakou cenu. A nemám strach, že bychom neobstáli,“ prohlásil zootechnik Palát.
Chovatelé mají obavy, že po likvidaci české živočišné výroby přestane dovoz za dotované ceny a budeme kupovat maso za plnou cenu komerční. „A to už nebude legrace. Levné potraviny jsou totiž také předmětem sociálního smíru,“ uzavřel Palát.
Další články v kategorii Zemědělství
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Regenerativní zemědělství se po letech pokusů i praxe jeví jako možné a vhodné (11.12.2025)
- Ministerstvo zemědělství vyhlásilo výsledky veřejné soutěže programu na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II (11.12.2025)
- Zemědělci by mohli nově řešit i větrnou erozi, MŽP připravilo novelu vyhlášky (10.12.2025)
- Podcast | Šebek: Nelžeme si do kapsy, že nová vláda bude podporovat malé a lokální farmy (10.12.2025)
- Agrostroj Pelhřimov se loni dostal do ztráty, chystá závod v USA (10.12.2025)
- Dohoda o NGT umožní rychlejší vývoj plodin odolných vůči klimatu (10.12.2025)
- Chlebovické brambory – Farma Libora Janečky – vítěz soutěže Farma roku 2025 (10.12.2025)

Tweet



