Veterinář: hlavně ať smrt krav přijde rychle

Prachatický veterinář Václav Jůn vyšetřuje zvířata v zemědělském družstvu a dnes na ekofarmě v Záblatí u Prachatic už 20 let. Přestože nechápe, jak se kráva z biochovu mohla nakazit BSE, tvrdí, že se potvrzení předešlých rozborů nechalo čekat

.* Vy nejste příliš překvapen výsledkem třetího rozboru, že?

Už se to předpokládalo, protože šance na negativní test byla mizivá.

* Co se stane teď s vyčleněnými sedmatřiceti zvířaty?

To si rozhodne státní veterinární správa, protože na nás toto rozhodnutí nenechala. Budou ale utracena. Horší je, v jakých podmínkách tam teď jsou.

* Vy jste řekl, že podmínky jejich ustájení teď zavánějí týráním zvířat. To myslíte vážně?

Ano, jsou v izolaci od telat, řvou, protože jsou nepodojené, a lidem to samozřejmě začíná vadit. Doufám, že pokyny a porážka zvířat přijde rychle.

* Veterináři tvrdí, že existují tři vysvětlení, jak se kráva mohla nakazit. Prvním je z krmné směsi vyráběné v zařízení, kde se míchají produkty i pro jiná zvířata, a mohlo dojít ke kontaminaci, druhým je krmení mléčných náhražek s kafilerním tukem a třetí je vlastně náhodný a zatím neznámý způsob nákazy. K čemu se vy kloníte?

První dvě rozhodně můžeme vyloučit, takže ke třetí variantě. Kráva totiž nikdy nedostávala krmnou směs, jak předpokládá první varianta. Druhou také vylučuji, protože se narodila a vyrostla na pastvě a pila mléko z mámy, stejně jako pak pila z ní telata. Takže se nemohlo stát, že by kravám někdo nosil náhražk

* Přesto se nemohlo stát, že by kravám někdo masokostní moučku podával?

To si troufám vyloučit, protože jsem pravidelně zvířata vyšetřoval.

* Farmář čeká také na odškodnění od pojišťovny, které rozhodne o dalším osudu farmy. Jedna kráva má pro něj v průměru cenu pětadvaceti tisíc. Kolik za ní ale dostane po jejím poražení od pojišťovny?

Zhruba osmnáct tisíc korun, ale nejde jen o cenu, ale také o dlouhodobější újmu, protože nebude moci prodávat chovný dobytek.

* Když teď byl na jihu Čech potvrzen výskyt BSE, každého asi napadne, zda má mít obavu jíst hovězí.

Rozhodně ne. Je to spíše signál, že hygienická služba dělá, co má, a na pulty řeznictví se nedostane závadné maso.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info