Většina Čechů se neobejde bez snídaně, mnohým stačí jen nápoj

LN 13.7.1998

Vetšina Cechu se neobejde bez snídane, mnohým stací jen nápoj

PRAHA- Témer 92 procent Cechu ve veku 15 až 79 let si každý den udelá cas na snídani. Z šetrení spolecnosti GfK Praha vyplývá, že bez ranního jídla se v CR obejde jen 8,4 procenta populace. Snídani si podle tohoto šetrení odpustí spíše muži a mladší lidé. S vyšším dosaženým stupnem vzdelání nesnídajících lidí ubývá. Nejvíce lidí (38 %) snídá podle pruzkumu mezi sedmou a osmou hodinou. Predevším lidé s vyšším vzdeláním, podnikatelé a Pražané snídají pouze nápoje. Celkem 46 procent dotázaných preferuje po ránu caj a 31 procent lidí dává prednost káve. Co se týce jídla, snídají Ceši prevážne chléb s máslem, salámem, paštikou, tvarohem, sádlem, slaninou, medem, džemem ci sýrem. Naopak velmi málo dotázaných uvedlo, že k snídani jedí i ovoce a zeleninu pouhých 3,3 procenta. Podobne jsou na tom i další doporucované potraviny, jako jsou napríklad jogurty, müsli ci vlocky. Podle praktické lékarky Lenky Chvojkové se populace delí, co se týce stravovacích návyku, do dvou skupin. Té první vyhovuje dát si porádnou snídani, lehký obed, a vecerí jen velmi strídme ci vubec ne. Rídí se heslem: Snídej sám, o obed se podel s prítelem a veceri dej nepríteli. Druhá skupina lidí snídá jen minimálne nebo vubec, obedvá stredne a hlavní jídlo si nechává na vecer. Odpoved na otázku, který z prístupu je správný, není jednoduchá. Nelze ríci, zda je lepší snídat, ci nikoli. Každému totiž vyhovuje neco jiného. Podstatné však je, co clovek jí, uvedla Chvojková. Podle ní by lidé se sedavým zamestnáním rozhodne nemeli konzumovat snídane na vidlicku . Snídat vydatne by naopak mel težce manuálne pracující clovek, dodala. Obecne podle ní platí, že Ceši konzumují málo zeleniny a ovoce, což pruzkum potvrdil.

kok

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info