Vinaře trápí sucho, přesto čekají kvalitní sklizeň

Nejméně dva až tři týdny ještě chybí do startu vinobraní u velkých pěstitelů a zpracovatelů. Na písčitých a štěrkovitých půdách či na terasách však révě stále více začíná chybět voda. "Hrozny jsou unavené a velké sucho omezuje i tvorbu cukru," řekl generální ředitel Vinných sklepů Valtice Antonín Šťastný. Někteří vinaři sklidili na burčák nejranější odrůdy jako je Irsay Oliver. Podle Šťastného však rané odrůdy Müller Thurgau, Ryzlink vlašský i Veltlínské červené rané vypadají na polohách bez vody špatně. Naopak z vinic ve spraších, hlinito-jílovitých půdách a černozemi lze očekávat sice menší, ale velmi kvalitní sklizeň. "I tak by nám déšť strašně pomohl," doplnil.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info