Vinaři chválí kvalitní úrodu

Přestože deštivé léto dělalo vinařům vrásky, nyní, při začínající sklizni hroznů, si oddechli. Cukernatost se pohybuje kolem 16 gramů na litr, což je srovnatelné s předchozími úspěšnými roky. Roudničtí vinaři včera měli sklizeno více než 200 metráků hroznů. "Začali jsme sklízet odrůdu Müller thurgau, pokračovat budeme Modrým portugalem a Svatovavřineckým," popsal včera Roman Marek, vinař Lobkowiczkého zámeckého vinařství.

Vloni se společnost soustředila zejména na to, aby milovníkům vína nabídla kvalitní paletu jakostních vín. Přesto se vloni povedla i vína s přívlastky kabinet a pozdní sběr. "Letos bychom rádi také získali přívlastková vína, dosavadní vlhké počasí nám ale zatím nepřeje," sdělil vinař.

S vlhkem měli potíže vinaři po celé ČR i v průběhu léta. Ve vlhku hrozí rozšíření plísňových onemocnění. "Provedli jsme jeden postřik navíc oproti standardu, takže žádné větší komplikace jsme nezaznamenali," uvedl Roman Marek.

Nejen vlhko, ale i nálety špačků jsou pro vinice hrozbou. I s tím se však Roudničtí dokázali vyrovnat.

"Máme plynová děla, která vydávají akustické signály podobné střelbě. Pomáhají nám i myslivci, kteří slepými náboji plaší hejna," popsal vinař.

Co je podle něj letos překvapujícím jevem, je zájem brigádníků o práci na vinicích. "Zájem se oproti loňsku i předloňsku několikanásobně navýšil," řekl vinař. Brigádníci češou hrozny, jiní je nosí v putnách do připravených valníků. "Práce je to těžká, ale člověk si za chvíli zvykne. Od rána jsem odnosil asi osmdesát puten," popsal brigádník Milan, který včera pracoval na vinicích u Kochovic, kde vinaři se sklizní začali.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info