Vinaři: Úroda hroznů je letos pouze průměrná

Po loňském pro vinaře velmi vydařeném roce už letos pěstitelé révy nemají tolik důvodů k jásotu, i když ani tento rok vyloženě špatný nebyl. Drobným problémem bylo odložení sklizně, které zapříčinilo chladné jarní počasí. Nejen letošní sezonu hodnotí Jiří Hybler, vedoucí střediska vinic Statku Miroslav: "My hospodaříme na 46,5 ha vinic, z toho jsou 2/ 3 plodné a 1/ 3 mladá výsadba do tří let. Jedná se o viniční trať Weinperky, která je jednou z největších na znojemském okrese. Hlavními odrůdami jsou Müller- Thurgau a Veltlínské zelené. Již několik let obnovujeme přestárlé keře (nejstarší je z roku 1962). V současné době je polovina výměry mladá výsadba do 8 let. Výsadbu konzultujeme s odběratelem na základě aktuální poptávky, která je hlavně po Rulandském bílém, Rulandském šedém, Ryzlinku Rýnském, Pálavě. Jako perspektivní se nám jeví Frankovka, která se z této vinice vozila i na císařský dvůr do Vídně." Přes nepřízeň počasí počátkem vegetačního období podle něj dobrý podzim hodně zachránil. "Letos se vegetace révy vinné opozdila v porovnání s loňským rokem o 4 týdny. V průběhu dozrávání byl zdravotní stav udržen dobrý. Během léta byl nízký úhrn srážek, což se zlepšilo až v září. Tato skutečnost měla za následek, že letošní váha i cukernatost byla zachráněna. Sklizené množství bylo průměrné a cukernatost se pohybovala od 17 do 23 stupňů, podle odrůdy a věku. V roce 2003 byla úroda extrémně dobrá,"porovnává Jiří Hybler s loňskem. Pro vinaře je podle něj nyní alfou a omegou především cukernatost: "V současné době je tendence ve zvyšování cukernatosti jednak pěstováním odrůd, které jsou schopny dávat více cukrů, na úkor odrůd s větší plodností, a také agrotechnickou metodou řezu na menší plodnost nebo prodlužováním vegetační doby. Proti loňsku byly cukry nižší, ale v průměru posledních deseti let se dosáhlo dobrého výsledku."(dop)

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info