Vinaři vzkazují fajnšmekrům, na ledové víno letos zapomeňte

Konzumenti exkluzivních nápojů mají na jihovýchodě Moravy před koncem roku nečekaný problém. Oblíbené ledové víno, delikatesu fajnšmekrů, se téměř žádný tamní vinař letos ani nepokusil vyrobit. Vinaři ze Slovácka většinou vsadili na jistotu a všechny hrozny sklidili dávno před tím, než teploměr ukazoval aspoň šest stupňů pod nulou. To je teplota pro sběr hroznů na ledové víno nezbytně nutná. "Perspektiva potřebných mrazů před námi bohužel nebyla. Proto jsme neriskovali a hrozny raději posbírali," sdělil sklepmistr společnosti Agrosovín Josef Dudešek. Podle zpráv ze Státní oceňovací komise, jejímž je členem, postupovala stejně většina pěstitelů v republice. Nechat hrozny na vinicích až do zimy by se jim letos nevyplatilo.

Počasí letos pro ledové víno vůbec nebylo ideální. "Hodně pršelo a hrozilo, že hrozny uhnijí, pokud se včas neposbírají," poznamenal hlucký vinař Josef Kadlčík. Kdo navíc nechal úrodu na vinicích až do zimy, riskuje, že dřív než on ji sklidí buď zloději, nebo ptáci. Obojí už zažil Jaroslav Vaďura z Polešovic. Když to s ledovým vínem zkoušel poprvé, pět metráků hroznů mu ukradli zloději. Podruhé úrodu rozklovali drozdi. "A nechat vinice hlídat? Nesmysl, zaplatili bychom za to víc, než prodejem vína vyděláme," vzkazují vinaři. Dostat z hroznů exkluzivní nápoj, a eliminovat přitom nepřízeň počasí, lze výrobou takzvaného slámového vína. Vinaři při ní sbírají jednotlivé hrozny, bobulky poskládají v dobře větrané místnosti a tři měsíce suší. Nepřípustnému plesnivění hroznů ale ani tím úplně nezamezí. I proto bude slámové víno letos na Slovácku zřejmě ještě větší vzácností než ledové. "Skvosty nebudou, ale vynahradí to běžná úroda. Vyniká mimořádnou cukernatostí, bude opravdu vynikající," vzkazuje hlucký Josef Kadlčík.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info