Vinohradníkovi vadí zloději
12.01.2000 | Zemské noviny
ZN 12.1.2000
Vinohradníkovi vadí zloději
Praha - Úmorná dřina. Tak charakterizuje svou práci jeden z posledních pražských vinohradníků Antonín Tureček. Zároveň však dodává, že kdyby ho zaměstnání nebavilo, nedělal by je. Třiapadesátiletý muž pracuje v Havlíčkových sadech, kterým nikdo neřekne jinak než Grébovka. Na prudkém svahu v parku se jako ostrov z dávných dob vyjímá poslední dochovaná vinice na pražských Vinohradech. »Kdysi to byla vyhlášená vinařská oblast, nyní působí spíš jako skanzen,« říká Tureček. Prošedivělý muž zdůrazňuje rozdíl mezi vinohradníkem a vinařem, jak ho většina lidí nesprávně tituluje. »Vinař dohlíží na přeměnu sklizených hroznů ve víno. Vinohradník pečuje celý rok o vinici, stará se o révu a je zodpovědný za kvalitu vypěstovaných hroznů,« říká s náznakem hrdosti v hlase. Správce grébovské vinice věnuje péči o révu téměř celý život. »Po vystudování zemědělské školy v Mělníku jsem v roce 1972 začal pracovat jako mistr ve vinohradu v Troji. Do Havlíčkových sadů jsem přešel před sedmnácti lety a změny nelituji, přestože starat se o víno v Praze 2 není vždycky jednoduché.« Potíže přicházejí zejména ke konci léta. Tehdy hrozny dozrávají a pro mnoho lidí jsou neodolateným lákadlem. »V cizině nejsou vinice ani oplocené. Nikoho tam nenapadne, aby víno otrhal. Češi ale přemýšlejí jinak,« stěžuje si vinohradník. Vinici v Grébovce proto střeží hlídač, který podle Turečka někdy musí podstoupit i fyzický konflikt, aby ovoce před nenechavci ochránil. Péče o vinohrad je náročná a zájemce o tuto práci se musí smířit s tím, že volného času bude mít jako šafránu. »Teď v zimě to jde, pracujeme s ženou jen pět dní v týdnu. S příchodem jara však začíná opravdová dřina. Jsme ve vinohradu i o víkendech a ještě najímáme brigádníky. Letní dovolená? Takový výraz neznám,« směje se Tureček. Výsledek za to však podle něj stojí. Ročně se v Grébovce sklízí patnáct tun hroznů čtyř různých odrůd. »Výbornou kvalitu má zejména Modrý portugal a Rulandské modré,« řekl Tureček. Půjde-li vše podle jeho představ, budou si moci lidé již příští rok koupit v obchodech víno z Grébovky.
Antonín Tureček zkracuje výhonky révy na vinici v Grébovce.
Foto LEOŠ CHODURA
JOSEF BOUŠKA
Další články v kategorii Zemědělství
- Zemědělci rozhodnou, zda stejně jako odboráři zruší demonstraci v Praze (17.05.2024)
- Exportní konzultace s agrárními a ekonomickými diplomaty dne 27. června 2024 v PVA Expo Praha – Letňany (17.05.2024)
- Mimořádná opatření proti šíření verticiliového vadnutí chmele v ČR (17.05.2024)
- Po jahodách na poli u Olomouce se jen zaprášilo, musí dozrát další (17.05.2024)
- Zemědělství je moderní a atraktivní obor, proto pro něj motivujeme mladé (17.05.2024)
- Chovatelé a přední odborníci jednali o plodnosti býků (17.05.2024)
- „Stříkáme víc, než smíme“. Zákazy pesticidů mají na polích opačný efekt (16.05.2024)
- Farmář na jihovýchodě Turecka pouští slepicím Mozarta, aby snášely více vajec (15.05.2024)
- Mýty a fakta o Evropské unii. Jak to bylo s křivými banány a okurkou (15.05.2024)
- Blíží se uzávěrky přihlášek do soutěže Farma roku 2024 a programu Pestrá krajina 2024 (15.05.2024)