Vliv tepelné úpravy na obsah mastných kyselin v mase kapra
21.07.2003 | ÚZPI
Odborníci z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně pro sledování vybrali 24 tříletých jedinců z kaprů chovaných v pokusném rybníce a přikrmovaných pšenicí.
Kapři byli nafiletováni a ve filé bez kůže, v jednom syrovém a ve druhém po tepelné úpravě dušením, byl stanoven obsah mastných kyselin metodou plynové chromatografie po extrakci celkových lipidů směsí hexan-2-propanol. Změny při tepelné úpravě byly velmi malé, pokles kyseliny palmitové, klupanodonové a dokosapentaenové však přesto průkazný (P<0,05) a vzestup kyseliny gondové dokonce velmi průkazný (P<0,01). Při úpravě dušením se zachovává biologická hodnota tukové frakce rybího masa, obsah žádné z fyziologicky významných mastných kyselin - linolové, alfa-linolenové, arachidonové, eikosapentaenové a dokosahexaenové se nezměnil. Sborník souhrnů sdělení z XXX. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin, který se konal v Brně dne 20. 2. 2003Sborník je k dispozici v Knihovně ÚZPI pod signaturou C 37.443/30Katalogy a databáze knihovny ÚZPI jsou přístupné z www.uzpi.cz
Další články v kategorii Zemědělství
- Řečtí zemědělci se po vánoční pauze vrací k blokádám silnic a přechodů (28.12.2025)
- Česko chce flexibilitu v zemědělské politice. Může to být ale dvojsečné (27.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Ve velkochovu slepic na Havlíčkobrodsku veterináři potvrdili ptačí chřipku (21.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)

Tweet



