Výrobci masných výrobků už netají obsah hovězího masa

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zopakovala kontrolu označování masných výrobků nabízených k prodeji. Přestože se veřejnost o potenciální ohrožení „nemocí šílených krav – BSE“ už přestala zajímat, přísná opatření stále platí. Navíc je obecnou povinností každého výrobce potraviny řádně a pravdivě označit tak, aby měl spotřebitel možnost ujistit se o skutečném složení výrobku a pokud chce, vyhnout se tak konzumaci hovězího masa.

Inspektoři SZPI proto v obchodní síti odebrali celkem 22 vzorků masných výrobků, u kterých nebylo na etiketě ve složení uvedeno hovězí maso. Všechny vzorky byly podrobeny analýze, která prokázala skutečné složení každého výrobku.

Výsledek je povzbudivý: pouze v jediném případě – u játrového sýra - laboratorní rozbory prokázaly přítomnost hovězí svaloviny, aniž ji výrobce na etiketě uváděl. Inspekce případ předala příslušnému pracovišti Státní veterinární správy, aby jej došetřila přímo u výrobce. Nesprávně označený výrobek není v současné době na trhu.

Ve srovnání s předchozími lety, kdy SZPI prokázala, že výrobci zatajují ve složení některých masných výrobku přítomnost hovězí svaloviny mnohem častěji (např.2001-ze 65 vzorků bylo 9 označeno klamavě), je tento výsledek pozitivní. Výrobci pravděpodobně zareagovali na vysoké pokuty, které inspekce v předchozích letech za klamavě označené masné výrobky uložila.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce bude pokračovat v kontrolách masných výrobků v obchodní síti, tentokrát především v souvislosti s novou vyhláškou, která bude po nabytí účinnosti stanovovat podíly masa v konkrétních výrobcích.

Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková, CSc. - tisková mluvčí SZPI, tel/fax: +420-542 213 038

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info