Výsledky hodnocení kvality syrového mléka v ČR v roce 1999

Petr Roubal

MILCOM, a.s. - Výzkumný ústav mlékárenský

V letošním roce předkládá již potřetí Sdružení centrálních laboratoří k hodnocení jakosti nakupovaného mléka (SCL) zpracované výsledky hodnocení jakosti syrového kravského mléka za rok 1999 a celou ČR. Souhrnné zpracování těchto dat přináší již tříleté znalosti vývoje jakosti nakupovaného mléka a možnosti srovnání výsledků jakosti s požadavky našich tuzemských předpisů, požadavky zpracovatelů mléka, veterinárně-hygienickými požadavky, ale i požadavky EU.

Z docílených výsledků roku 1999 je možno konstatovat, že v průměrných hodnotách došlo v roce 1999 ke stagnaci zvyšování jakosti syrového kravského mléka, a to ve většině sledovaných znaků. Drobné rozdíly, ať směrem nahoru či dolů, jsou prakticky nevýznamné.

Počtu provedených analýz bazénových vzorků dokumentuje, že s poklesem stavů dojnic a mléčných hospodářství došlo ke snížení požadavků na počet analýz v tradičních hygienických limitech i na stanovení obsahu bílkovin a tuku.

Nárůst počtu vyšetření zjevně signalizuje zvýšený zájem o doplňkové znaky jakosti, zejména mikrobiologické, stanovení močoviny apod. Potvrzuje se tak celosvětový trend, že při současné jakosti a určité ztrátě vypovídací schopnosti (zejména CPM) o jakosti mléka z hlediska jeho technologických vlastností, se orientuje zájem mlékáren na další znaky jakosti, které jsou rozhodující pro jakost mlékárenských výrobků, zejména sýrů a trvanlivých výrobků.

Výsledky většiny jakostních znaků vykazují sezónní charakter. Je možno konstatovat, že nejnižší jakost mléka byla v hygienických znacích jakosti (CPM, PSB, RIL, BM) zaznamenána v létě, zejména v měsících červenec a srpen, rovněž tak počet koliformních bakterií byl nejvyšší v měsíci srpnu. Jedná se pravděpodobně o vliv vyšších teplot, dovolené, vyšší procento krav nemocných záněty mléčné žlázy a jejich léčení atd. V těchto měsících je tradičně zjišťován i nižší podíl obsahových složek v mléce, a to bílkovin, tuku i tukuprosté sušiny, a to v důsledku změn ve výživě dojnic a pravděpodobně se na tomto stavu podílí i klimatické podmínky. Vliv období se promítá i do obsahu močoviny v mléce, u které nejnižší podíl vzorků, zařazených do optimálního rozmezí 2,5 - 5,0 mmol/l, byl zaznamenán v červenci, ale je možno i konstatovat, že výsledky za celé 2. pololetí (tj. červenec - prosinec) byly méně příznivé než výsledky za 1. pololetí. S tím do určité míry koreluje i vyšší bod mrznutí v měsíci srpnu a v celém 2. pololetí v porovnání s 2. pololetím roku 1998.

U doplňkových mikrobiologických znaků jakosti je situace částečně jiná. Počet psychrotrofních mikroorganismů je také vyšší v letních měsících, u termorezistentních sezónnost prakticky pozorována není, neboť přesto, že maximum jejich hodnot bylo zaznamenáno v měsících srpen - říjen, obdobně vysoké hodnoty byly zjišťovány i v dalších měsících (květen, listopad, prosinec).

Naproti tomu nejvyšší výskyt pozitivních výsledků při stanovení anaerobních sporotvorných bakterií byl zjištěn v zimních měsících, a to leden - únor a listopad - prosinec, příčinou pravděpodobně je zhoršené mikroklima stáje a souvislost může mít i kvalita siláží. Za období nejnižší jakosti je tedy již tradičně i v roce 1999 možno pokládat letní období, a to zejména v hygienických znacích jakosti a obsahových složkách mléka, z hlediska technologické zpracovatelnosti mléka pak přistupují zejména přechodná období (zvláště konec léta - podzim) a zimní měsíce, zejména u sporotvorných mikroorganismů.

Pozitivně je třeba hodnotit snížení záchytu nestandardních dodávek, které se pohybovaly u jednotlivých znaků v průměru do 12 %, zatímco v předcházejících letech tento podíl činil cca až cca 16 %. Ke zlepšení došlo přesto, že zejména v doplňkových znacích jakosti došlo ke zvýšení počtu analýz a je možno z toho vyvodit závěr, že rozšíření souboru sledovaných znaků mléka pozitivně ovlivnilo jeho jakost.

Průměrné hodnoty jakostních ukazatelů syrového mléka v ČR 1997, 1998 a 1999:

Jakostní ukazatel

Jednotka

1997

1998

1999

Celkový počet mikroorganismů

v 1 ml

79 120

66 030

65 000

Počet somatických buněk

v 1 ml

236 760

238 380

248 000

Rezidua inhibičních látek

% poz. vzorků

0,48

0,46

0,43

Bod mrznutí mléka

-0,001 0C

521

523

523

Obsah bílkovin

%

3,26

3,36

3,34

Obsah tuku

g/100 ml

4,27

4,26

4,24

Tukuprostá sušina

%

8,82

8,82

8,79

Obsah močoviny

mmol/l

3,16

3,44

4,03

Koliformní bakterie

v 1 ml

132

149

191

Termorezistentní bakterie

v 1 ml

1 275

1 200

1 192

Psychrotrofní bakterie

v 1 ml

21 220

16 450

10 900

Anaerobní sporuláty v 0,1 ml

% poz. vzorků

15,4

14,0

10,51

Počty analyzovaných vzorků v centrálních laboratořích:

Parametr

1997

1998

1999

Celkový počet mikroorganismů

172535

193227

176764

Počet somatických buněk

173503

194030

178490

Rezidua inhibičních látek

174925

197167

177409

Bod mrznutí mléka

97069

113103

106874

Obsah bílkovin

168723

156291

144068

Obsah tuku

168717

156196

144053

Tukuprostá sušina

168723

156291

144066

Obsah močoviny

34813

48356

51419

Koliformní bakterie

124856

142363

113221

Termorezistentní bakterie

8136

22005

22846

Psychrotrofní bakterie

9588

13551

50036

Anaerobní sporuláty v 0,1 ml

6837

12204

12548

Celkem

1308425

1404784

1321794

Procenta vzorků, která neodpovídají požadavkům ČSN 57 0529:

Parametr

1997

1998

1999

Celkový počet mikroorganismů

14,39

11,07

11,63

Počet somatických buněk

9,51

9,45

10,40

Rezidua inhibičních látek

0,48

0,45

0,43

Bod mrznutí mléka

11,53

6,85

6,01

Obsah bílkovin

1,25

0,45

0,50

Obsah tuku

1,68

1,57

1,90

Tukuprostá sušina

7,99

7,20

9,30

Obsah močoviny

5,30

5,40

4,50

Koliformní bakterie

13,00

7,50

5,30

Termorezistentní bakterie

7,06

5,30

2,10

Psychrotrofní bakterie

15,39

13,90

10,50

Anaerobní sporuláty v 0,1 ml

15,39

13,90

10,50

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info