Vysoká skladovací teplota podporuje hniloby hlíz

V letošním roce je nebezpečí hnilob hlíz při skladování zvláště vysoké.

Hnilobný proces uskladněných brambor, které stály pod vodou, probíhá při vysokých skladovacích teplotách podstatně rychleji. K tomuto závěru došli nizozemští odborníci na základě pokusů, které probíhaly za deštivého počasí na pokusné stanici v Lelystadu na podzim 1998. Použita byla odrůda Bintje. Podle názoru nizozemských odborníků jsou však mnohé odrůdy vůči mokrým hnilobám ještě náchylnější. Výsledky pokusů ukázaly, že vedle doby, po kterou byly hlízy pod vodou, výrazně ovlivňuje hnilobný proces u brambor také výše skladovací teploty. Nejvíce napadených hlíz při skladovací teplotě 12 °C bylo zjištěno 5. den po uskladnění, a to 38 % hlíz, které byly 5 dnů pod vodou, 44 % hlíz, které byly 3 dny pod vodou a 80 % hlíz, které byly 4 dny pod vodou. Při skladovací teplotě 16 °C byly zaznamenány tyto výsledky: nejvíce napadených hlíz 4. a 5. den po uskladnění, přičemž u brambor, které byly 3, 4, a 5 dnů pod vodou počet napadených hlíz dosáhl 100 %.

Ačkoli v letošním roce nestály porosty brambor pod vodou, je podle nizozemských odborníků situace horší než v roce 1998. Důvodem je skutečnost, že letos ležely hlízy brambor delší dobu v přemokřené půdě.

Z výsledků pokusů vyplývají následná doporučení: zajistit rychlé osušení hlíz a po zhojení poranění postupné zchlazování a kontrolovat pravidelně sklady za přítomnosti odborného poradce. Problematické partie je nutné co možná nejrychleji zužitkovat.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info