Vysokotlaké ošetření mléka a mléčných výrobků
02.05.2000 | ÚZPI
Ošetření potravin vysokým tlakem místo ohřevu nepřináší narušení jejich organoleptických a výživových vlastností. Ošetření vysokým tlakem je předmětem výzkumu v Japonsku, v Evropě i v USA, provádí se tlakem 300 až 1 000 MPa při teplotě místnosti. Tlak v potravinách zvýší teplotu jen nepatrně. Doba ošetření je 2 až 30 minut. Technologie a zařízení na ošetření mléka a mléčných výrobků jsou vyvinuty natolik, že je lze použít v praxi a to především na výrobu jogurtů a sýrů, konzumního mléka a pro směsi na přípravu mražených krémů a výrobu másla.
Další články v kategorii Zemědělství
- Zemědělci rozhodnou, zda stejně jako odboráři zruší demonstraci v Praze (17.05.2024)
- Exportní konzultace s agrárními a ekonomickými diplomaty dne 27. června 2024 v PVA Expo Praha – Letňany (17.05.2024)
- Mimořádná opatření proti šíření verticiliového vadnutí chmele v ČR (17.05.2024)
- Po jahodách na poli u Olomouce se jen zaprášilo, musí dozrát další (17.05.2024)
- Zemědělství je moderní a atraktivní obor, proto pro něj motivujeme mladé (17.05.2024)
- Chovatelé a přední odborníci jednali o plodnosti býků (17.05.2024)
- „Stříkáme víc, než smíme“. Zákazy pesticidů mají na polích opačný efekt (16.05.2024)
- Farmář na jihovýchodě Turecka pouští slepicím Mozarta, aby snášely více vajec (15.05.2024)
- Mýty a fakta o Evropské unii. Jak to bylo s křivými banány a okurkou (15.05.2024)
- Blíží se uzávěrky přihlášek do soutěže Farma roku 2024 a programu Pestrá krajina 2024 (15.05.2024)