Výzkum technologií při skladování brambor

Současný výzkum prováděný na Cranfieldově universitě ve Velké Británii je zčásti soustředěn na vysvětlení účinků různých režimů skladování na fyziologii a biochemii bramborových hlíz.

Současný výzkum prováděný v laboratoři Plant Science Laboratory na Cranfieldově universitě ve Velké Británii je zčásti soustředěn na vysvětlení účinků různých režimů skladování na fyziologii a biochemii bramborových hlíz. Změny složek souvisejících s chutí a zdravím v čase jsou málo prozkoumány a mnohé z nich mohou být nepříznivě ovlivněny nevhodným skladováním. Je dobře známo, že hydrolýza škrobu je podporována nízkou teplotou při skladování a že tato konverze sacharidů může vést k tmavnutí zbarvení při kuchyňské úpravě za vysoké teploty.

Základním požadavkem při skladování brambor je účinná ochrana proti klíčení. Především v sektoru balení jsou požadavky takové, že ošetření musí zajistit skutečnou absenci výhonků. To musí být prováděno skladováním při velmi nízkých teplotách a používáním inhibitorů klíčení. Tím je například přírodní regulátor růstu rostlin - etylén.

Brambory jsou malými producenty etylénu (< 0.1 µl/l/h při 20 °C), ale od uveřejnění schválení komodity v roce 2003 je schváleno používání exogenní aplikace etylénu jako posklizňového inhibitoru klíčení.

Etylén je jednoduchý plyn a regulátor růstu rostlin. Je nezbytný pro posklizňovou fyziologii mnoha druhů čerstvých produktů, ale literatura o roli etylénu u neklimakterických produktů není zdaleka vyčerpávající. Nepřetržité vystavení (23 – 33 týdnů) působení etylénu (4 µl/l; rovnocenné ppm) je účinná metoda ochraně proti klíčení u brambor. Zvýšení koncentrace etylénu na 40 µl/l zvýšilo inhibici růstu výhonků, ale ne natolik, aby ospravedlnilo další náklady aplikování tohoto ošetření v komerčních podmínkách. Doporučená koncentrace používaná v průmyslu brambor je 10 µl/l.

Nedávný přehled výzkumu, kterým byl v roce 2007 pověřen úřad Potato Council (The Use of Ethylene for Sprout Control – autor A. Briddon z výzkumné organizace Sutton Bridge Experimental Unit - SBEU) zdůraznil množství mezer ve výzkumu. Zpráva ukázala, že i přes to, že etylén je účinný inhibitor klíčení a představuje možnost pro britský průmysl brambor, perspektiva jeho plného využívání je velmi nepravděpodobná, dokud nebudou obecně dostupné údaje z obsáhlé řady nezávislých studií o používání etylénu.

Je požadován nezávislejší výzkum, který by určil účinky etylénu na texturu a chuť a možnou interakci těchto vlastností s koncentrací oxidu uhličitého ve skladu a zkoumal inhibici klíčení etylénem s ohledem na koncentraci etylénu, teplotu při skladování a odrůdové interakce. O etylénu panuje mínění, že je používán na méně než pěti procentech britských skladovaných brambor (Pesticide Usage Survey, CSL) a tak zde zůstává pole pro jeho mnohem větší používání.

Je zjevné, že ošetření etylénem může prodlužovat dobu skladování brambor; ale biologický mechanismus, kterým k tomuto dochází, je v současnosti neznámý. Zatím je nedostatek provedeného výzkumu, který by profiloval podrobné biochemické a reologické změny způsobené ošetřením etylénem během skladování a porovnal je s fyziologickými účinky, jako například inhibice klíčení.

Současný výzkum na Cranfieldově universitě sponzorovaný organizací Potato Council a ve spolupráci s SBEU (R412 – Understanding the Fundamental Role of Ethylene in Potato Storage; 2008-2011) se zaměřuje na zlepšení pochopení účinku etylénu na biochemické a reologické změny u různých genotypů brambor. Informace budou aplikovatelné jak na sektor čerstvých produkce tak na sektor zpracování a pomůže identifikovat základní interakce, které přispívají k účinkům etylénu na faktory, jako například účinnost inhibice klíčení a texturu hlíz.

Výzkumný projekt se neobrací na problémy specifické pro trh samotné, ale povede ke zlepšenému základnímu pochopení účinku etylénu, které podpoří jeho používání ve všech sektorech britského průmyslu brambor. Vedle tohoto výzkumu Cranfieldova universita také spolupracuje s SBEU a organizací Leatherhead Food International (LFI) v jiném projektu financovaném organizací Potato Council (R298 – The Effect of Atmospheric Componets in Potato Storage on Tuber Characteristics).

Horticulture Week, 2008, 28 November, s. 31 – 32

Zdroj: Agronavigátor.cz

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info