Z hub připravuje pravé pochoutky

Jako dobrý kuchař a vyhlášený houbař zná Oldřich Jindřich z Oseka na Berounsku desítky receptů z hub. Nejraději má však houbové škvarky buď z ryzců nebo holubinek. S nakládáním hub začal už před 18 lety, kdy poprvé vstoupil do mykologického kroužku v Hořovicích. Od té doby se stal nejen jeho vedoucím, ale v této neobvyklé disciplině dokázal i šestkrát vyhrát celostátní soutěž. "Kvalitní nálev nezáleží jen na koření a dalších ingrediencích, ale musí tam být také srdce," říká dnes už zkušený mykolog, který houby nejen rád sbírá a dobře zná, ale stal se také jejich neúnavným fotografem. "Mám už přes dva tisíce diáků. Za houbami jezdím po Čechách i po Slovensku. Dá se říct, že houby už nyní raději fotografuji, než sbírám," podotkl Oldřich Jindřich. Houby však považuje především za pochoutku. Letos třeba obohatil své kuchařské znalosti o recept ze Šumavy. "Na cibuli se zpění pýchavky na másle, přidají se vajíčka a lučina. Možná, že se to nezdá, ale je to fantastické," ujistil nás mykolog a přidal specialitu jedné z členek hořovického mykologického kroužku. "Dá se dělat třeba i na Nový rok, pokud ovšem neuhodí silné mrazy. I v zimě totiž roste šťavnatka pomrazka. Vendula Záletová, které říkáme po houbařsku Václavka, tyto malé houbičky smaží v těstíčku. Je to vynikající pochoutka, ale pracná. Fígl je totiž v tom, že každá šťavnatka se musí obalovat zvlášť," spiklenecky se usmál Oldřich Jindřich.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info