Žádaný je masný skot s větší délkou těla

Na mezinárodním sympoziu o skotu plemene limousin v Cumbrii se hovořilo o jedné z vlastností, která by měla být dále zlepšovaná, protože ovlivňuje ziskovost chovu tohoto plemene; jedná se o délku těla.

Podle odborníků leží významná oblast na těle vykrmovaného skotu mezi plecí a bedry. V zadních čtvrtích, na jejichž osvalení se dříve kladl důraz, se vyvíjí maso druhořadé kvality. Zadní partie jsou sice významné, ale ne tak jako oblast mezi plecí a bedry, která představuje skutečnou hodnotu jatečného těla. Osvalení zadní části jatečného těla sice zvyšuje jatečnou výtěžnost, ale maso není prvořadé kvality. Ředitel ABP uvedl, že tato skutečnost nebyla zohledněna v současném hodnotícím systému vykrmovaného skotu ve Velké Británii a také, že šlechtitelé měli usilovat o býky a krávy s delším tělem, jejichž potomci by produkovali žádanou oblast jatečného těla o větší délce.

Fmrs Wkly, 141, 2004, č. 7, s. 36

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info