Zákazníci dávají víc za maso, zemědělci už neprodělávají

Zemědělci zhruba dva týdny neprodávají za prodělečné ceny, maso na pultech obchodů tím ale oproti minulým měsícům o něco podražilo. Tak jednoduše se dá popsat trend posledních týdnů ohledně vepřového. "Výkupní ceny prasat se stabilizovaly na 35 korunách za kilogram, a to je konečně cena, která zajišťuje rentabilitu chovu. Ale i kdyby vydržela až do konce roku, tak nedorovná ztráty z prvního pololetí letošního roku, kdy se ceny pohybovaly většinou mezi 24 až 30 korunami za kilogram. A ty byly prodělečné," tvrdí člen představenstva Agrární komory Plzeňského kraje a ředitel Žihelského statku Jan Ptáček. Zpracovatelé vyšší výkupní ceny už promítli do cen masných výrobků. Na pultech obchodů je tak nyní vepřové dražší, než třeba na začátku prázdnin. Podle Edity Vighové, mluvčí největšího masokombinátu v regionu - Schneider, vzrostla cena zhruba v rozmezí tři až sedm korun na kilogram. "Museli jsme reagovat na růst výkupních cen ze strany producentů masa," sdělila Vighová.Zvýšení cen na pultech obchodů se však zatím většinou neprojevilo na zájmu zákazníků. "To, že se teď obecně prodává méně masa, je způsobeno sezonou. V horku jde méně na odbyt. Ale zvýšení cen do deseti korun na kilogram zákazníky od nákupu neodradilo," řekl jeden z přeštických řezníků, který kvůli konkurenci nechtěl být jmenován.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info