Zdokonalená krystalizace cukru
11.12.2000 | ÚZPI
Pracovníci Fuisz Technologies, Ltd. patentovali (US patent 5876506) novou strukturální formu cukru. Jde o vysoce jednotné malé krystaly. Tvorba zárodků cukru z přesyceného roztoku je relativně neřízený proces, takže velikost a tvar konečných krystalů se nedá předpovědět. Výzkumníci vyloučili jakýkoliv přídavek látky, ve které se rozpouští cukr, např. vody. Zjistili, že přídavek vody může narušovat růst krystalů, které pak nejsou jednotné. Použili proto nepatrný objem propagátoru krystalizace, tj. tekutinu, která není rozpouštědlem nebo páru.
Food Technology, 54,2000, č.7 (kvas)
Další články v kategorii Zemědělství
- Důslednější ochranu zvířat před týráním mají zajistit přísnější pravidla (17.12.2025)
- Důvody k optimismu pro sedláky z rodinných farem existují i v nepříznivých časech (17.12.2025)
- Zemědělská a plastikářská firma Patria Kobylí loni snížila ztrátu na 4,7 mil. (17.12.2025)
- Český vědec, který vrátil vědě vůni bylin. Roman Pavela získal prestižní světové ocenění ScholarGPS (17.12.2025)
- Šebestyán vidí jako prioritu úpravu zemědělského rozpočtu, má ho za podhodnocený (17.12.2025)
- MENDELU koordinuje aktivity k ochraně biodiverzity a udržitelnému hospodaření v Amazonii (16.12.2025)
- SZIF už pozastavil dotace firmám z Agrofertu kvůli Babišovu střetu zájmů (16.12.2025)
- Řečtí farmáři třetí týden protestují s traktory na dálnicích, ohrožují turismus (16.12.2025)
- Sledování propojenosti zemědělců zatím slouží více k buzeraci než k ochraně hospodářské soutěže (16.12.2025)
- EK stále očekává podpis dohody mezi EU a Mercosurem do konce letošního roku (16.12.2025)

Tweet



