ZDRAVÁ MRKEV

Tato zelenina je velmi ceněna pro svůj vysoký obsah betakarotenu. Betakaroten je nejúčinnější prostředek proti rakovině. Dále je mrkev bohatá na vitamín C, vitamíny skupiny B, sodík, vápník, fosfor a draslík. Dále obsahuje pektin, silice a lecitin. Používá se jak v syrovém, tak vařeném stavu. Připravujeme z ní různé polévky, přílohy, ale hodí se i pro různé moučníky, pomazánky a do kyselého nebo syrového zelí. V syrovém stavu (tak bychom ji měli konzumovat nejčastěji, denní dávka kolem 100-150 g) se uplatní hlavně strouhaná do různých salátů a to i s kombinací různého ovoce (nejčastěji jablka, ananas).

Některé hospodyňky připravují z mrkve i šťávu. Z 1 kg získáme asi tak 1/4 litru. Šťáva likviduje v našem těle odpadní látky, čistí játra a žlučník. Velkým pomocníkem je při překyselení žaludku, revmatických chorobách a bolestech hlavy.

Hlavně kuřáci by měli mít dostatek této zeleniny na talíři. Snižuje nebezpečí onemocnění rakovinou plic a hrtanu.

Mrkev se hodí i při jaterní a žlučníkové dietě, čistí žaludek a střeva.

Až o 13 % nám pravidelná konzumace může snížit cholesterol. Mrkev obsahuje pektin, který nám z těla vytahuje těžké kovy.

Osvědčila se i při astmatu a kožních nemocech.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info