Zdravotní prospěch listů sladkých brambor

Vysoký obsah polyfenolů předurčuje listy sladkých brambor k výrobě fyziologicky funkčních potravin. Podle údajů FAO jsou sladké brambory (Ipomoea batatas L.) sedmou nejvýznamnější potravinářskou plodinou na světě. Během posledního desetiletí byly vyvinuty kultivary sladkých brambor, jejichž kořeny nacházejí široké uplatnění při výrobě různých typů potravin a nápojů. Dosud se opomíjelo využití listů sladkých brambor, jen výjimečně se používají jako krmivo pro dobytek.Ve srovnání s většinou komerčních druhů zeleniny, např. špenátem, brokolicí, zelím, hlávkovým salátem aj. obsahují listy rostliny Ipomoea batatas velké množství polyfenolových látek, a to antokyanů a fenolových kyselin.

Uvádí se přítomnost minimálně 15 biologicky aktivních antokyanů, které mají pozitivní vliv na zdraví, chrání před onemocněním způsobeným oxidací, např. rakovinou, hepatotoxicitou, elergiemi, stárnutím, HIV, kardiovaskulárními problémy.

Dosud chyběly informace o tom, jaké množství listů je zapotřebí konzumovat, aby se dostavil zdravotní prospěch a výrobek byl pro spotřebitele chuťově přijatelný. Na základě senzorického hodnocení výrobků s přidanými sušenými listy sladkých brambor (ve formě prášku) byl stanoven poměr jednotlivých potravinářských přísad a sušených listů sladkých brambor, popř. obsah sušených listů ve vybraných výrobcích. Jako senzoricky přijatelné se uvádějí tyto hodnoty:

* mražené krémy 10:4

* chléb 10:3

* šťáva 3g/300 ml

* čaj 2 g/240 ml

Další výzkum by se měl zaměřit na zkoumání fyziologických funkcí a na možnosti izolace biologicky aktivních látek z listů sladkých brambor.

Autor : Ing. Alexandra Kvasničková

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info