Zdravotní riziko a riziko pro životní prostředí jsou u bioproduktů nižší
10.01.2005 | ÚZPI
Nežádoucí látky a organismy v potravinách mohou být příčinou alergií, ale také iniciátorem závažných chorob, jako je rakovina. Vědci pracující na výzkumném projektu "Změna výživy" nyní tyto látky pomocí nového postupu srovnávacím způsobem vyhodnotili a odhadli škody pro společnost. Výsledek výzkumu: BSE a hormonálně působící látky patří z hlediska výživy pro společnost k největším rizikům. Geneticky modifikované potraviny, pesticidy, bakterie, viry a léky jsou však podobně škodlivé.
Výzkumy ukazují, že potenciál rizika se u ekologické výživy snižuje přibližně o polovinu. Ekologické potraviny jednoznačně skrývají méně zdravotních rizik, takový je závěr. Předběžné výsledky byly nyní zveřejněny v diskuzním bulletinu "Výživová rizika - identifikace důležitosti".
Další články v kategorii Zemědělství
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Ve velkochovu slepic na Havlíčkobrodsku veterináři potvrdili ptačí chřipku (21.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)
- V Bruselu protestují tisíce zemědělců proti zemědělské politice EU (19.12.2025)

Tweet



