Zelenina má být "novým" lékem

Nový typ brokolice, který zvyšuje ochranu před rakovinou tlustého střeva, rajčata posilující imunitní systém nebo rýže zlepšující zrak? Prý žádný problém - ať už křížením či genetickou úpravou má být brzy k dispozici zelenina, která bude sloužit k prevenci před nejrůznějšími nemocemi. Britští vědci ze Střediska Johna Innese v Norwichi vedeni Dr. Richardem Mithenem například vypěstovali takzvanou supebrokolici. Použili přitom divoký druh ze Sicílie, který zkřížili s jednou anglickou odrůdou. Chutná stejně jako běžná brokolice, ale obsahuje stokrát víc chemické substance sulforaphenu, který zabíjí karcinogenní substance v potravě. Nová brokolice má být na trhu běžně dostupná v roce 2002. Američtí vědci z univerzity v Illinois zase vyvinuli genově pozměněná koktejlová rajčata, která by mohla proti některým virům působit jako jakési očkování. Do rostlin byl vpraven gen, který pochází z takzvaného RS viru, což je původce onemocnění dýchacích cest, častých zvláště u dětí. Vědci prý doufají, že do pěti let by mohly být právě malé děti očkovány prostřednictvím koktejlových rajčat. S rajčaty experimentují i na londýnské univerzitě. Dr. Peter Bramley a jeho kolektiv nedávno oznámili, že se pokoušejí genetickou manipulací zvýšit v rajčatech obsah beta-karotenu, který může preventivně působit proti vzniku srdečních onemocnění, některým druhům rakoviny a degenerativním změnách zraku. V tomto případě však zůstane jen u pokusů - vzhledem k negativnímu postoji evropské veřejnosti ke geneticky upraveným potravinám čekají vědci na výsledky probíhající studie, týkající se geneticky upravené rýže - v té je výrazně zvýšen obsah vitaminu A a má sloužit k boji s očními onemocněními v především v rozvojovém světě.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info