Zeleninu vařit nebo nevařit?
17.07.2000 | ÚZPI
V posledních letech byla nalezena řada antioxidantů a antikancerogenů, které jsou např. v zelenině pevně vázány na vlákninu, takže se v syrovém stavu uvolňují jen nepatrně. Důkladné povaření zeleniny způsobí, že se tyto látky v trávicím ústrojí uvolní mnohem snadněji. Beta-karoten s ochranným vlivem proti nádorům tlustého střeva a konečníku se např. z mrkve po uvaření uvolní až pětinásobně, lykopén bránící rakovině prostaty se z rajčat uvolní až po desetiminutovém vaření a nejlépe současně s rozdrceným česnekem. Antikancerogenně působící sulforafany z brukvovitých rostlin vyžadují rovněž delší vaření, (je však nutné dodávat vitamin C z jiných zdrojů, aby se zabránilo přeměně poměrně vysokého obsahu dusičnanů na dusitany.
Výživa a potraviny, 55, 2000, č. 3, s. 88 - 89 (-sk-)
Další články v kategorii Zemědělství
- Důslednější ochranu zvířat před týráním mají zajistit přísnější pravidla (17.12.2025)
- Důvody k optimismu pro sedláky z rodinných farem existují i v nepříznivých časech (17.12.2025)
- Zemědělská a plastikářská firma Patria Kobylí loni snížila ztrátu na 4,7 mil. (17.12.2025)
- Český vědec, který vrátil vědě vůni bylin. Roman Pavela získal prestižní světové ocenění ScholarGPS (17.12.2025)
- Šebestyán vidí jako prioritu úpravu zemědělského rozpočtu, má ho za podhodnocený (17.12.2025)
- MENDELU koordinuje aktivity k ochraně biodiverzity a udržitelnému hospodaření v Amazonii (16.12.2025)
- SZIF už pozastavil dotace firmám z Agrofertu kvůli Babišovu střetu zájmů (16.12.2025)
- Řečtí farmáři třetí týden protestují s traktory na dálnicích, ohrožují turismus (16.12.2025)
- Sledování propojenosti zemědělců zatím slouží více k buzeraci než k ochraně hospodářské soutěže (16.12.2025)
- EK stále očekává podpis dohody mezi EU a Mercosurem do konce letošního roku (16.12.2025)

Tweet



